Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland en Bas van Weegberg van de FNV hebben de handreiking ‘De overgang en werk’ van de Stichting van de Arbeid aangeboden aan minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Doel van de handreiking is om de overgang beter bespreekbaar te maken op de werkvloer en handvatten te bieden voor de ondersteuning van vrouwen met klachten. Breng als OR de handreiking onder de aandacht van HR en de bestuurder en zet het onderwerp eens op de agenda.
Gemeenschappelijk belang
‘Het is belangrijk te beseffen dat nog niet eerder zoveel vrouwen in de ‘overgangsleeftijd’ op de arbeidsmarkt actief zijn geweest als nu’, zegt Vonhof. ‘Jaarlijks hebben ruim 1,5 miljoen vrouwen in Nederland ermee te maken, 80 procent van hen heeft in meer of mindere mate last van klachten. Het is een gemeenschappelijk belang van werkgever en werknemer om hier het goede te doen en met elkaar te bekijken hoe we met aanpassingen op het werk klachten kunnen voorkomen of hoe we daar beter mee kunnen omgaan.’ In steeds meer CAO’s komt er daarom aandacht voor de overgang.
Onbekendheid overgang
Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland bestaat er nog altijd veel onbekendheid over wat de overgang inhoudt, welke klachten daarbij kunnen horen en hoe werkgevers daarmee kunnen omgaan. Op initiatief van de ondernemingsorganisaties zijn overheid, sociale partners, bedrijfsartsen en huisartsen hierover met elkaar in gesprek gegaan. De handreiking die onlangs is gepresenteerd, is een concreet resultaat van die samenwerking.
Handvatten
De handreiking biedt concrete handvatten voor werkgevers en werknemers, zoals aandacht voor de overgang in periodieke gezondheidsonderzoeken, werktijden flexibeler maken, samen met de arbodienst workshops hierover organiseren, de mogelijkheid van flexibele kledingvoorschriften en het anders inrichten van werkplekken.
Bron: VNONCW