Leden van een PVT praten, denken en beslissen mee over het beleid van de organisatie. Als lid van de PVT bent u van veel zaken op de hoogte. Een organisatie heeft er baat bij dat niet alle bedrijfsgegevens overal bekend worden gemaakt. Een OR heeft soms te maken met een geheimhoudingsplicht (artikel 20 WOR). Als een OR-lid zich er niet aan houdt dan kan dat zelfs tot ontslag leiden. De regeling van de geheimhoudingsplicht in de WOR is niet van toepassing op de PVT en zijn leden. De PVT wordt niet in artikel 20 genoemd. Toch wil dat nog niet zeggen dat voor PVT-leden geen geheimhoudingsplicht geldt.
PVT en geheimhouding
Er zijn bedrijfsgeheimen en gegevens van het personeel die niet gedeeld mogen worden. Voor werknemers die een arbeidsovereenkomst hebben, geldt een geheimhoudingsplicht die staat in de regeling van de arbeidsovereenkomst in het Burgerlijk Wetboek. Bij deze geheimhoudingsverplichting gaat het om de geheimhouding van zogenoemde zaken- en bedrijfsgeheimen. Zakengeheimen zijn geheimen die gaan over de financieel-economische positie van de organisatie. Ze hebben vaak betrekking op klantenlijsten, offertes en tarieven. Bedrijfsgeheimen gaan bijvoorbeeld over technische uitvindingen en methodieken. Ook PVT-leden moeten zich hieraan houden.
Misstanden
Als er ernstige misstanden zijn zoals onveilig werk of belastingontduiking dan geldt de geheimhouding niet. De geheimhoudingsplicht is er niet om misstanden verborgen te houden. De Wet Huis van de klokkenluiders is in het leven geroepen om de voorwaarden voor het melden van maatschappelijke misstanden binnen organisaties te verbeteren en de melders van misstanden beter te beschermen. Meer hierover leest u hier. Als PVT-lid kunt u altijd een misstand melden. Hoe u dat doet, leest u op de website van de klokkenluiders.