Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Meer rechten voor de PVT

pensioen kopieOp 1 januari 2019 is de Verzamelwet Pensioenen 2019 ingegaan. Daarin wordt het  informatierecht en initiatiefrecht voor de personeelsvertegenwoordiging (PVT) en personeelsvergadering (PV) versterkt.  Bestuurders moeten PVT en PV voortaan schriftelijk informeren over veranderingen in de pensioenregeling. Ook kan de PVT (het ontbreken van) een pensioenregeling vanaf nu aankaarten bij de bestuurder.

 

Rechten PVT

De PVT heeft op dit moment al een expliciet informatierecht, maar de bestuurder bepaalt zelf of hij de informatie schriftelijk of mondeling verstrekt. Ook voor de organisaties met een PVT geldt dat de bestuurder na de wetswijziging verplicht wordt om de informatie schriftelijk te verstrekken. Ook moet de bestuurder de PVT informeren over elke voorgenomen vaststelling, wijziging of intrekking van een uitvoeringsovereenkomst of uitvoeringsreglement. Tot slot introduceert de wet een initiatiefrecht voor de PVT. Hiermee wordt expliciet bepaald dat de PVT het onderwerp pensioen op de overlegagenda kan zetten en dat de bestuurder verplicht is om in overleg te gaan hierover.

Rechten PV

Op dit moment is de bestuurder al verplicht om advies te vragen over belangrijke veranderingen in de arbeidsvoorwaarde pensioen, als deze gevolgen hebben voor minstens een kwart van het personeel. Vanaf 1 januari 2019 krijgt de PV een expliciet informatierecht. Dat betekent dat u het recht heeft om informatie aangaande pensioen op te vragen bij uw bestuurder. Bovendien is hij verplicht deze informatie schriftelijk te overhandigen, indien de informatie schriftelijk beschikbaar is.

Aanpassing WOR

Met de versterking van deze medezeggenschapsrechten wordt het advies van de Sociaal Economische Raad (SER) gevolgd. Als gevolg van de aanpassing van de Pensioenwet zijn artikel 35c, 35b en artikel 18 uit de Wet op de ondernemingsraden (WOR) aangepast.

Versterking rechten

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft zo de rechten van de PVT en personeelsvergadering over pensioen versterkt. Het gaat niet om de versterking van het advies- en instemmingsrecht. Het invoeren van een instemmingsrecht aangaande pensioen voor de PVT zou volgens Koolmees het ‘systeem van de WOR te vergaand verstoren’. Hij is bovendien bang dat het invoeren van een instemmingsrecht voor pensioen, het beroepsrecht of het uitbreiden van bevoegdheden om deskundigen te raadplegen dusdanige administratieve lasten met zich mee brengt dat kleine werkgevers mogelijk in het geheel zullen afzien van het aanbieden van een pensioenregeling. Dat schreef hij in een brief aan de Tweede Kamer.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: