Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Tips feedback geven

Een collega die regelmatig te laat komt, zijn PVT-vergaderingen niet voorbereid of die zijn vinger nooit opsteekt als er taken verdeeld moeten worden. Het zijn bekende kleine ergernissen die een samenwerkingsverband danig kunnen verstoren. In plaats van een ergernis direct te bespreken met de betrokken collega, houden we vaak te lang onze mond. De bekende druppel die de emmer laat overlopen, doet de rest. Dan krijgt hij of zij de hele opgespaarde lading ergernissen in één keer over zich uitgestort. Geef feedback, maar zorg ervoor dat je collega er ook iets aan heeft. Maak daarbij gebruik van de 5-G’s en de ik-boodschap.

ruzie en conflicten
Met goede feedback behaal je meer winst dan met het uiten van frustraties

Door in een gesprek het Gedrag zonder oordeel concreet te beschrijven, te benoemen welk Gevoel dat bij u oproept en wat voor Gevolg dat voor u heeft, maakt u de collega in kwestie deelgenoot van jouw reactie op zijn gedrag. Daar zijn veel mensen gevoelig voor. Door het vervolgens te hebben over hoe u het Gewenst gedrag ziet, biedt u de collega de kans zijn gedrag te veranderen. Gebruik daarbij de ik-boodschap. Begin daarom ook met jezelf (Ik zie dat je altijd te laat komt bij de PVT- vergadering…)

Feedback geven moet uit betrokkenheid gegeven worden; vanuit de intentie dat u het beste voor hebt met die ander. Wanneer u echter regelmatig feedback hebt gegeven en het gedrag verandert niet, kunt u altijd nog de 5de G inzetten die van ‘de Grens is bereikt’. Want op een gegeven moment is het klaar. Ook als mensen de dooddoener gebruiken ‘Ik kan er niets aan doen, want zo ben ik nu eenmaal’ is de maat vol. Gedrag is altijd te veranderen. Dat is nu net de reden waarom u mensen altijd eerst de kans moet geven om dat te doen.

Tijdens de training voorzitters en secretarissen gaan de deelnemers aan de slag met feedback. Meer informatie over deze training? Kijk hier. U kunt natuurlijk ook met uw eigen OR of PVT aan de slag met feedback. Neem contact (085 – 0432268) met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Bron: Handvatten voor de OR en PVT, Wanne van den Bijllaardt, Niek van Keulen ea, Performa 2022

OR Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews
De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: