Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Flinke stijging ziekteverzuim

werkdruk en stress

Het verzuimpercentage is volgens ArboNed en Human Capital Care erg hoog. Het is in november opgelopen tot maar liefst 5,1%. Het aantal ziekmeldingen nam in november met 33% toe ten opzichte van oktober en ook dat is meer dan ooit te voren. Normaal gesproken stagneerden de cijfers rondom het ziekteverzuim en ziekmeldingen altijd in november.  De vierde coronagolf zorgde ervoor dat het  ziekteverzuim enorm opliep. Daarbij zorgde de afschaffing van de 1,5 meter voor meer besmettingen op de werkvloer. Werknemers mochten weer bij elkaar komen en vervolgens vielen zij uit met verkoudheidsklachten en coronaklachten.

Coronamaatregelen en een stijging ziekteverzuim

Door de coronamaatregelen van de overheid is de 1,5 meter weer terug. Ook werken werknemers weer meer thuis. Heeft de nieuwe lockdown effect op het ziekteverzuim? We houden nu weer afstand, dus mensen zullen minder snel verkouden of grieperig worden. Hier staat tegenover dat een nieuwe lockdown op psychisch niveau z’n tol eist. Meer mensen zullen zich ziek melden vanwege een burn-out, somberheidsklachten of omdat ze hun werk- en privébalans niet op orde krijgen. Dit kan ervoor zorgen dat de cijfers hoog blijven.

De OR

Verzuim kan worden verlaagd door een goede begeleiding. De OR kan een bijdrage leveren om het verzuim te verlagen. Let daarbij op de volgende punten:

  1. Is er een visie op de verzuimbegeleiding, een planmatige aanpak en de wordt er ook voldoende aan preventie gedaan?
  2. De werkgever moet een contract met een arbodienst of bedrijfsarts hebben. Past de inhoud van contract naar uw mening bij het actuele verzuimpercentage?
  3. De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht met het contract met de arbodienst, het verzuimprotocol of het contract met een re-integratiebedrijf. Maak daar ook gebruik van.
  4. Om verzuim laag te houden is een adequate begeleiding van belang. Vaak is de leidinggevenden daar verantwoordelijk voor. Maar zijn die daarvoor voldoende toegerust? En wat te doen als ze zelf een deel van het probleem zijn?
  5. Werkdruk en stress kunnen ook door de privésituatie ontstaan. Denk hierbij aan een slechte werk-privé balans, mantelzorg, schulden alcohol en drugsgebruik. Is er in uw organisatie aandacht voor deze problematiek en worden daar oplossingen voor aangeboden?
  6. De bedrijfsarts moet nauw samenwerken met de or en adviseert de werkgever over preventieve maatregelen. Vraag de bedrijfsarts eens of er naar zijn mening over de re-integratie inspanning en of de werkgever voldoende aan preventie doet.

Meer weten

Meer weten over OR en ziekteverzuim? Volg de Basiscursus OR en arbo. U gaat in 2 dagen aan de slag met het arbo- en verzuimbeleid van uw organisatie.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: