Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

Creativiteit van de OR gevraagd

tekening creativiteit 1De maatschappij en organisaties worden ingewikkelder en daarom werken standaard oplossingen steeds minder. Creativiteit wordt hierdoor belangrijker. Ook de ondernemingsraad of cliëntenraad kan wel meer creativiteit gebruiken. Er bestaan talloze creatieve technieken om als groep creatief aan de slag te gaan.  Creatieve technieken kunt u vooral gebruiken als u behoefte hebt aan een nieuwe manier om met elkaar een bestaand klemmend probleem op te lossen. Dit is ook handig als u een nieuwe visie wilt ontwikkelen of als de gebruikelijke methoden (“meer van hetzelfde”) niet meer werken.

Hoe werkt het?

Er bestaan heel verschillende vormen van creatieve technieken. U kunt op de volgende punten letten.

  1. Veel creatieve sessies beginnen met een korte krachtige vraagstelling. Zonder jargon maar wel prikkelend om met de vraag aan de slag te gaan. Een voorbeeld is” Hoe kunnen we als ondernemingsraad, de komende periode, onze collega’s meer betrekken bij de medezeggenschap?”
  2. Stel uw oordeel zoveel mogelijk uit. Met een (snel)oordeel zet u vaak een rem op nieuwe ideeën. Het betekent ook om ideeën van uw collega’s niet meteen af te keuren maar om er op “mee te liften” en ze nog verder te ontwikkelen. Bij de creatieve techniek Brainstormen werkt dat ook zo.
  3. Produceer met elkaar vooral zoveel mogelijk ideeën. Meer is beter. Hierbij geldt het motto dat de beste manier om een goed idee te krijgen, is door er veel van te hebben.
  4. Het gaat bij een creatieve techniek om de ideeën niet om wie een idee naar voren brengt maar om het idee zelf. Het idee van de voorzitter is dus evenveel waard als het idee van het junior OR-lid die nog maar net komt kijken.
  5. Stimuleer met elkaar de fantasie en de verbeeldingskracht “Imagination is more important than knowledge” zei Albert Einstein al. Verbeeldingskracht is in het begin veel belangijker dan feitenkennis.
  6. De creatieve technieken zijn erop gericht om bestaande patronen te doorbreken. Daarmee wordt bedoeld de bestaande manier van denken en kijken over een bepaald vraagstuk. Als u bijvoorbeeld de communicatie met de collega’s altijd al een probleem ziet dan ontstaan er waarschijnlijk ook altijd dezelfde (standaard) oplossingen. Door u bijvoorbeeld te verplaatsen in een succesvol persoon uit de wereld van de sport, bedrijfsleven, film of kunst krijgt u al een ander gezichtspunt op hetzelfde vraagstuk.
  7. Bij creatieve technieken gaat vooral om een open en enthousiaste sfeer te creëren. Op die manier komt de flow van nieuwe ideeën juist goed op gang. Daarom kiezen veel groepen ervoor om een creatieve sessie niet in een vergaderlokaal te doen maar in een hele andere meer inspirerende omgeving te houden.
  8. Er zijn talloze creatieve technieken. Een voorbeeld is brainwriting. De deelnemers krijgen van te voren een probleemstelling toegestuurd. De deelnemers schrijven hun idee op ene stuk papier en geven het door aan een collega deelnemer die de gelegenheid krijgt om hier opmerkingen bij te schrijven. Het opvallende van deze techniek is dat er alleen maar geschreven wordt en niet gesproken. Ook verfrissend! De vellen met de ideeën daarop kunnen diverse malen circuleren.

Voor leden van ondernemingsraden is er veel te winnen met meer creativiteit. Het levert veel nieuwe inzichten en oplossingen op. En wat ook niet onbelangrijk is, het is leuk om te doen. Wilt u meer doen met creatief denken dan kunnen we u begeleiden. Samen met onze creatieve expert, Mark de Koning, komt u tot meer oplossingen voor uw probleem. Meer informatie: 085 0432268 of info@or-academy.nl

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: