Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Weer nieuwe coronasteun

Door de aangescherpte coronamaatregelen is het Kabinet van plan om weer nieuwe coronasteunmaatregelen voor bedrijven in het leven te roepen. De NOW en TVL wordt weer van stal gehaald. NOW 5 heeft betrekking op de periode 1 november tot en met 31 december 2021. Deze coronasteun is vanaf december aan te vragen. In tegenstelling tot de NOW 4 is de NOW 5 ook voor starters opengesteld die hun onderneming na 1 februari 2020 en uiterlijk op 30 september 2021 zijn gestart.

Coronasteun NOW 5

Werkgevers die in maanden november en december minimaal 20% omzetdaling hebben ten opzichte van de omzet over 2019 gedeeld door zes, komen in aanmerking voor subsidie onder de NOW 5. De subsidie wordt berekend door  het subsidiepercentage van 85% te vermenigvuldigen met het percentage aan omzetdaling. De maximale omzetdaling voor de berekening onder de NOW 5 is 80%. De maximale tegemoetkoming bedraagt 68% (80% van 85%). Dat betekent dat werkgevers minstens 32% van de loonkosten zelf moeten betalen.

Verplichtingen NOW 5

De inspanningsverplichting om werknemers te begeleiden in een ‘van-werk-naar-werk’-traject blijft bestaan. Werkgevers moeten voor het sluiten van het aanvraagloket contact opnemen met UWV als zij tussen 27 november en 31 december een medewerker hebben ontslagen, anders volgt er een korting op de subsidie van 5%. Ook het bonus- en dividendverbod over heel 2021 blijft gelden. Het verbod geldt voor iedere werkgever die ten minste € 125.000 aan voorschot of subsidie ontvangt.

Verschillen met NOW-4

Misschien wel de belangrijkste wijziging ten opzichte van NOW 4 is dat NOW 5 ook toegankelijk is voor starters. Starters die hun onderneming na 1 februari 2020 en uiterlijk op 30 september 2021 zijn gestart. De tweede wijziging is dat de loonsom in november en december met 15% mag dalen ten opzichte van de referentiemaand september 2021. Dit leidt niet tot een daling van de hoogte van de subsidie.
Als een werkgever naast NOW 5 ook gebruik maakt van andere steunmaatregelen zoals de werktijdverkortingsregeling voor niet coronagerelateerde omstandigheden, dan kunnen deze bijdragen van invloed zijn op de hoogte van de NOW 5 subsidie.

De exacte datum van de coronasteun en de opening van het aanvraagloket van de NOW5 is nog niet bekend. Meer informatie over de NOW vindt u hier.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: