Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

Wetsvoorstel beperkt invloed OR en PVT

juridisch 24Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft in het wetsvoorstel ‘Tijdelijke wet verbreding inzet coronatoegangsbewijzen’ een opvallende passage over het instemmingsrecht van de OR en PVT gezet. De OR zou geen instemmingsrecht hebben bij de invoering van coronatoegangsbewijzen op de werkvloer of bij de invoering van alternatieve maatregelen. U krijgt zo minder invloed. Het wetsvoorstel Tijdelijke wet verbreding inzet coronatoegangsbewijzen (pdf) ligt nu bij de Tweede Kamer.
Artikel 27

Door het wetsvoorstel van De Jonge is het mogelijk om het coronatoegangsbewijs verplicht te stellen. In het wetsvoorstel noemt de minister het instemmingsrecht van de OR en PVT een mogelijk vertragende factor. Om de invoering van het verplichte coronatoegangsbewijs soepel en vlot te laten verlopen, zou het instemmingsrecht niet moeten gelden. Dat is opvallend want het gaat om een regeling voor arbeidsomstandigheden (artikel 27 lid 1d WOR). De Jonge betoogt dat artikel 27 niet geldt, omdat de alternatieve maatregelen rechtstreeks voortvloeien uit de ministeriële regeling. Het wetsvoorstel is naar de Tweede Kamer gestuurd. Het is nog onzeker of er een meerderheid voor het ‘wetsvoorstel coronatoegangsbewijzen’ is. Als de Tweede en de Eerste Kamer akkoord gaan, dan zal de rol van de medezeggenschap bij de omgang met coronamaatregelen op de werkvloer flink worden ingeperkt. De OR kan dan minder invloed uitoefenen.

Meer weten

Meer over het instemmingsrecht hoort u tijdens de Basiscursus PVT en de Basiscursus (W)OR.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: