Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Notuleren voor de OR, PVT of clientenraad

Of het nu gaat om een vergaderingen van de OR, PVT of cliëntenraad onderling, of een vergadering met de bestuurder, het is van belang dat besluiten en afspraken helder en beknopt worden vastgelegd. En niet alleen besluiten en acties: ook de weg daarnaartoe is van belang. Vaak vindt een al dan niet aangepast verslag zijn (digitale) weg naar de achterban. De OR Academy ondersteunt u met een praktische, eendaagse training notuleren. U traint alle vaardigheden die nodig zijn voor het maken van een bondig, compleet verslag. We geven u ook nu al 5 tips!

Tip 1: het beknopt-verslag in lijstvorm is super efficiënt

Maak een verslag in lijstvorm, bij voorkeur in Word. Wees niet bang dat je de lezers van het verslag te kort doet: zo’n verslag bevat meer dan de besluiten en de acties. Het beknopt-verslag-in-lijstvorm is een compleet verslag, en je kunt er alle informatie waarover vergaderd wordt in weergeven. Dus ook de aftrap, en de discussie die aan besluiten en acties voorafgaat.

Tip 2: Niet aanwezig zonder kennisgeving? Doet er niet toe!

Natuurlijk moet het duidelijk zijn als er iemand niet aanwezig was. Die namen zien de lezers in de kopgegevens, na Afwezig. Bij voorkeur alfabetisch weergegeven, net als het rijtje aanwezigen.

Maar Afwezig zonder kennisgeving is uit de mode. Het voelt als een geheven vingertje: ‘foei, je was er niet en je hebt dat niet eens netjes gemeld!’ Als je iemand wilt bevragen over haar of zijn afwezigheid bij een vergadering, is dat prima. Maar dat kan ook zonder dat dat vingertje in het verslag.

Tip 3: Geen welkom voor de aanwezigen

Schrijf jij nog steeds als eerste zin onder het punt Opening: De voorzitter opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom. Hoe verslagwaardig is dat?

Deze standaardzin mag er dus uit, zelfs al zou dat ertoe leiden dat je verslag onder punt 1. Opening verder leeg is. Leeg staat dan voor dan: er waren geen bijzonderheden. Steeds vaker zie je als punt 1. Opening en mededelingen of 1. Opening en vaststellen agenda. Efficiënt, en dan ben je van het probleem af dat 1. Opening zonder toevoeging zo mager oogt.

Tip 4: Help de voorzitter door vragen te stellen

Een professionele notulist is een assertieve notulist. Durf te vragen om een samenvatting of een herhaling van het besluit en de acties, als de voorzitter dat nalaat. En je mist wel eens wat, zeker als de vergaderdeelnemers in de hitte van de strijd vergeten dat jij moet zorgen voor een juiste, volledige weergave van wat belangrijk is. Dus help je voorzitter en zeg wat je nodig hebt. Dat heet coöperatief assertief (met de nadruk op coöperatief).

Tip 5: De rondvraag is vervroegd

Punt zoveel: de rondvraag, ook wel in de gedaante van WVNTTK (Wat Verder Nog Ter Tafel Komt) is vervroegd. Het is tegenwoordig het tweede punt van de agenda, en heet voortaan: Rondvraag en vaststellen agenda. Dit punt maakt het illegaal opvoeren van agendapunten en eindeloos nabranden onmogelijk. Vergaderdeelnemers moeten met de agenda in de hand beslissen of ze nog een bijdrage hebben buiten deze agenda. Zo ja, dan brengen ze die bijdrage in, en dat kan leiden tot een bijstelling van de agenda, of ze worden verwezen naar het punt Mededelingen.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: