Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek
OR en personeelsbeleid complimenten

Cursus OR en personeelsbeleid

Invloed op sociaal beleid

Waarom de cursus OR en personeelsbeleid? Personeelsbeleid staat op elke OR-agenda. Het onderwerp raakt uw achterban direct. U hebt onder andere invloed op de werktijdenregelingen, het scholingsbeleid, het aannamebeleid, bepaalde arbeidsvoorwaarden, het invoeren van een functiewaarderingsysteem en dergelijke. De WOR biedt u verschillende mogelijkheden om hiermee aan de slag te gaan. Er wordt dan het nodige van gevraagd, omdat uw OR de collega’s vertegenwoordigt en zij het nodige van de OR verwachten. U moet voldoende kennis en vaardigheden hebben om met arbeidsvoorwaarden en personeelsbeleid aan de slag te kunnen.

Tijdens de cursus OR en personeelsbeleid leert u in twee dagen alles over uw bevoegdheden en hoe u als OR invloed uit kunt oefenen op het personeelsbeleid. Aan deze cursus doen OR-leden van verschillende organisaties mee. U hoort hoe zij met personeelsbeleid aan de slag zijn gegaan. Bij deze cursus maken we gebruik van het Handboek OR en HR-beleid.

Resultaat na de cursus OR en personeelsbeleid:

 • U kent uw bevoegdheden om met personeelsbeleid aan de slag te gaan.
 • U weet wat goed personeelsbeleid is.
 • U weet welke partijen betrokken zijn bij personeelsbeleid.
 • U weet wanneer de OR aan de slag kan met arbeidsvoorwaarden en organisatieveranderingen.
 • U weet hoe u invloed uitoefent op het personeelsbeleid.
Trainer

Deze praktische cursus OR en personeelsbeleid wordt gegeven door een ervaren trainer van OR Academy. Deze trainer heeft een HR-achtergrond, maar geeft al jaren cursussen aan ondernemingsraden. Meer over onze trainers vindt u op de website.

Maatwerk

Wilt u meer informatie over cursussen voor HR. Kijk op de website van HRM Academy. Als u maatwerk wilt dan is dat ook mogelijk. U bepaalt dan het programma, de cursusdatum, de cursustijden, en de locatie. Als u meer informatie hierover wilt dan kunt u een email sturen naar info@deacademy.nl of bel 085 0432268.  We bespreken dan de mogelijkheden.

Schrijf een review
1
2
3
4
5
Versturen
     
Annuleren

Geef een beoordeling

OR Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 47 reviews
 by Sander Koole
informatief
Naam organisatie*: De Hoogstraat revalidatie

Leuk, informatief, praktisch en interactief.

 by Marcel
Goede tips
Naam organisatie*: Nimeto

Een heel leerzame training. Goede tips gekregen en heel bruikbaar.

 by Machiel
Actueel
Naam organisatie*: DFZS

Interessant en actueel. Ook een opdracht op verder op te pakken in de OR. De tweede dag was heel helpend en ik had daar meer aan dan de eerste dag.

 by Jasper Knobel
Goede handvatten
Naam organisatie*: Produlab Pharma

Nuttig en leerzaam. Goede handvatten voor in de praktijk. Zee waardevol.

 by Ritchie Trieling
Nuttig
Naam organisatie*: Provincie Noord-Brabant

Leerzaam en nuttig. vooral de casuïstiek deelnemers plenair bespreken.
De trainer had een uitstekende kennis en kunde en een open houding

 by Chaya Herrebrugh-Wachtmeester
Veel handvatten gekregen
Naam organisatie*: Eurofins Analytico

De eerste dag was veel theorie en een beetje toepassing. De tweede dag was door Ben zeer goed toegepast op de vragen van de groep, waardoor wij met veel handvaten en ideeën terug naar onze OR en ons bedrijf konden gaan. Het niveau paste bij de hele groep van verschillende ORs.

 by Iza Hollander
nuttig en relevant
Naam organisatie*: Eurofins Analytico

Zeer nuttig en inspireerend training. Goede theoretische onderbouwing gevolgd door veel praktische tips. Er werd ook rekening gehouden met de behoeftes van deelnemers en hun actuele achtergrond en kennisniveau. Ervaren trainer, die makkelijk connectie maakt met de deelnemers. Cursus was heel goed verzorgd inclusief nuttig en relevant studiemateriaal op een leuke en goed bereikbare locatie. Aanbeveling waard!

 by Simone Nienhuis
verdieping op basis
Naam organisatie*: De Lange Wei

Fijne training, met hands-on informatie maar ook de een verdieping op basis van theorieën. Trainer zet weer aan tot denken en zaken ook vanuit een ander perspectief benaderen en bekijken. Door de kleine groep een prettige interactieve training gehad.

 by Ingrid Sinda
interactief
Naam organisatie*: Parket CVOM

Goede georganiseerd. Super interactief. De cursusleider houd je erbij. Hij zorgt er voor dat je bij wijze van spreken niet in slaap valt.

 by A Loomeijer
Inzicht gekregen
Naam organisatie*: Korian

Ik heb op een begrijpelijke manier de cursus gekregen. Waardevol inzicht opgedaan in het personeelsbeleid. Meer zelf punten gaan aangeven en niet afwachten, neem ik mee.

Page 1 of 5:
«
 
 
1
2
3
4
5
 
»
 

De cursus OR en personeelsbeleid is bedoeld voor OR-leden en leden van de OR-commissie Sociaal Beleid, HRM of P&O die met personeelsbeleid aan de slag willen.

De cursus OR en personeelsbeleid in 2 dagen heeft het volgende programma:

Voor de training

U ontvangt vooraf een schriftelijke vragenlijst. De trainer kan hiermee beter inspelen op uw situatie en uw vragen.

Dag 1

9.30 Ontvangst met koffie en thee
Informeel kennismaken in een ongedwongen sfeer, ervaringen uitwisselen

10.00 De start van de training

Visie op personeelsbeleid

We beginnen de cursus met de geschiedenis van personeelsbeleid en kijken aansluitend naar wat dat nu eigenlijk is: goed personeelsbeleid. Iedere organisatie geeft hier immers op een andere wijze invulling aan. We kijken naar de diverse actoren binnen de organisatie en welke keuzes er rondom personeelsbeleid in de organisatie worden gemaakt.

We gaan in op HR visie en strategie en hoe je hier als OR invloed op kunt uitoefenen. Aansluitend kijken we naar de vier aandachtsgebieden van personeelsbeleid:

 • Kwaliteit van de arbeid
 • Mobiliteit
 • Arbeidsvoorwaarden
 • Participatie

12.45 U krijgt een heerlijke lunch

Invloed op personeelsbeleid

In de middag besteden we vooral aandacht aan de specifieke zaken in de WOR die betrekking hebben op het personeelsbeleid en staan we stil bij hoe je als OR invloed kunt uitoefenen op het beleid. Welke medewerkers, afdelingen en partijen zijn hierbij betrokken en hoe kun je hier het beste mee communiceren.

We besteden aandacht aan de waarde van goede communicatie en hoe je gedrag kunt beïnvloeden.

Aan het eind van de dag inventariseren we met elkaar trends in personeelsbeleid die spelen in de diverse organisaties en die we in de tweede dag met elkaar behandelen.

Dag 2

10.00 Start van tweede dag

Het programma van de tweede dag stellen we aan het eind van dag 1 met elkaar vast, op basis wat er in de diverse organisaties speelt.

Organisatieverandering

Als dit van toepassing is, besteden we in de ochtend aandacht aan  organisatieverandering. Dat kunnen veranderingen in functies zijn, maar ook een fusie, overname of reorganisatie zijn. Veranderingen in de organisatie hebben soms grote gevolgen voor het personeel. Dit leidt soms tot verandering in het werk, de werkplek en ander gedrag. Niet iedereen kan de omslag meemaken; er is dan te veel personeel voor te weinig functies. Veel ondernemingsraden krijgen te maken met een reorganisatie. Wat betekent dat voor het personeelsbeleid en wat is uw rol daarbij?

OR-bevoegdheden
Uw OR heeft op basis van artikel 25 uit de Wet op de ondernemingsraden adviesrecht bij reorganisaties en organisatieveranderingen. We bespreken hoe u om kunt gaan met een adviesaanvraag over inkrimping, verhuizing, fusie, etc. u gaat daarbij aan de slag met een praktijkcasus: Welke stappen zet de OR bij een concrete adviesaanvraag?

13.00 U geniet van een heerlijke lunch

Trends personeelsbeleid/HRM
Personeelsbeleid is in beweging. Het is belangrijk dat uw OR goed op de hoogte is van recente ontwikkelingen op personeelsbeleid/HRM en weet welke bijdrage de OR zélf kan leveren aan de ontwikkeling van het personeelsbeleid van de organisatie.

Afhankelijk van wat er in de organisaties speelt, besteden we aandacht aan thema’s als:

 • Duurzame inzetbaarheid
 • Thuiswerkbeleid
 • Opleidingsbeleid
 • Beoordelen / belonen
 • Introductiebeleid nieuwe medewerkers

In kleine groepen wisselen we ervaringen uit en bespreken we manieren voor de OR om hierop invloed uit te oefenen.

Aan het eind van de dag inventariseren alle deelnemers voor zichzelf wat ze mee willen nemen naar de eigen OR en hoe dit bespreekbaar te maken.

16.00 Einde van de training

 

<!– Download brochure > –>

Boeken

Bij deze cursus maken we gebruik van Handboek OR en HR-beleid

Trainer

Deze cursus wordt gegeven door een ervaren trainer

Maatwerk

Als u de cursus OR en personeelsbeleid met uw eigen ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging wilt volgen dan is dat natuurlijk mogelijk. De OR Academy kan deze cursus met dit programma op het moment dat het u schikt op de door u gewenste locatie verzorgen. Het is ook mogelijk om het programma helemaal aan te passen op uw wensen. Het kan ook zijn dat u beter gericht advies kunt vragen dan het volgen van een cursus op maat. Neem hiervoor contact op met een adviseur en we helpen u graag verder (Telefonisch 085 – 0432268 of via de e-mail info@or-academy.nl).

Amersfoort:
20-06-2024 & 27-06-2024
09-09-2024 & 16-09-2024
03-12-2024 & 10-12-2024

De kosten voor de cursus OR en personeelsbeleid bedragen € 575,00 per persoon exclusief € 160,00 arrangementskosten (accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet). Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van cursusmateriaal. De kosten hiervoor bedragen € 35,00. De totale kosten per persoon bedragen € 770,00 per persoon. Dit bedrag is exclusief btw.

Een btw vrije training

Bent u werkzaam in een organisatie die de btw niet terug kan vorderen dan is het mogelijk om een btw-vrije training te volgen. Dat is het geval als u bijvoorbeeld werkt bij de overheid of in de zorg. De Academy, waar OR Academy deel van uitmaakt, is namelijk CRKBO-gecertificeerd en daarom door de belastingdienst vrijgesteld van btw. Geef op het aanmeldformulier aan of u een btw-vrije training wilt volgen. Als u zich hiervoor inschrijft, brengen wij hiervoor € 10,00 administratiekosten in rekening. Meer hierover leest u hier.

Korting mogelijk

Hoe meer mensen uit uw organisatie komen, des te groter is de korting! Wanneer u de cursus OR en personeelsbeleid tegelijkertijd boekt voor meer collega’s, ontvangt u automatisch een aantrekkelijke korting op de cursusprijs:

 • 2e deelnemer: 10% korting;
 • 3e deelnemer: 15% korting;
 • 4e deelnemer: 20% korting;
 • 5e en meerdere deelnemers: 25% korting.

Offerte berekenen

Door een kort formuliertje in te vullen kunt u direct de prijs van de open cursus OR en personeelsbeleid berekenen. (Klik op de offertebutton aan de rechterkant) Deze sturen wij u per e-mail toe.

Annuleringsregeling

Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor u niet aan de cursus OR en personeelsbeleid kunt deelnemen. Tot één maand voor aanvang van deze cursus kunt u kosteloos annuleren. Wanneer u zich binnen één maand voor aanvang van de cursus afmeldt dan brengt de OR Academy de totale cursusprijs in rekening. U kunt zich kosteloos laten vervangen door een collega. Annuleren kan uitsluitend schriftelijk (per post of email). Meer over onze voorwaarden vindt u hier.

Schrijf een review
1
2
3
4
5
Versturen
     
Annuleren

Geef een beoordeling

OR Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 47 reviews
Sander Koole
Apr 30, 2024
 by Sander Koole
informatief
Naam organisatie*: De Hoogstraat revalidatie

Leuk, informatief, praktisch en interactief.

Marcel
Feb 28, 2024
 by Marcel
Goede tips
Naam organisatie*: Nimeto

Een heel leerzame training. Goede tips gekregen en heel bruikbaar.

Machiel
Feb 20, 2024
 by Machiel
Actueel
Naam organisatie*: DFZS

Interessant en actueel. Ook een opdracht op verder op te pakken in de OR. De tweede dag was heel helpend en ik had daar meer aan dan de eerste dag.

Jasper Knobel
Oct 2, 2023
 by Jasper Knobel
Goede handvatten
Naam organisatie*: Produlab Pharma

Nuttig en leerzaam. Goede handvatten voor in de praktijk. Zee waardevol.

Ritchie Trieling
Sep 29, 2023
 by Ritchie Trieling
Nuttig
Naam organisatie*: Provincie Noord-Brabant

Leerzaam en nuttig. vooral de casuïstiek deelnemers plenair bespreken.
De trainer had een uitstekende kennis en kunde en een open houding

Chaya Herrebrugh-Wachtmeester
Apr 13, 2023
 by Chaya Herrebrugh-Wachtmeester
Veel handvatten gekregen
Naam organisatie*: Eurofins Analytico

De eerste dag was veel theorie en een beetje toepassing. De tweede dag was door Ben zeer goed toegepast op de vragen van de groep, waardoor wij met veel handvaten en ideeën terug naar onze OR en ons bedrijf konden gaan. Het niveau paste bij de hele groep van verschillende ORs.

Iza Hollander
Feb 17, 2023
 by Iza Hollander
nuttig en relevant
Naam organisatie*: Eurofins Analytico

Zeer nuttig en inspireerend training. Goede theoretische onderbouwing gevolgd door veel praktische tips. Er werd ook rekening gehouden met de behoeftes van deelnemers en hun actuele achtergrond en kennisniveau. Ervaren trainer, die makkelijk connectie maakt met de deelnemers. Cursus was heel goed verzorgd inclusief nuttig en relevant studiemateriaal op een leuke en goed bereikbare locatie. Aanbeveling waard!

Simone Nienhuis
Feb 16, 2023
 by Simone Nienhuis
verdieping op basis
Naam organisatie*: De Lange Wei

Fijne training, met hands-on informatie maar ook de een verdieping op basis van theorieën. Trainer zet weer aan tot denken en zaken ook vanuit een ander perspectief benaderen en bekijken. Door de kleine groep een prettige interactieve training gehad.

Ingrid Sinda
Dec 20, 2022
 by Ingrid Sinda
interactief
Naam organisatie*: Parket CVOM

Goede georganiseerd. Super interactief. De cursusleider houd je erbij. Hij zorgt er voor dat je bij wijze van spreken niet in slaap valt.

A Loomeijer
Oct 11, 2022
 by A Loomeijer
Inzicht gekregen
Naam organisatie*: Korian

Ik heb op een begrijpelijke manier de cursus gekregen. Waardevol inzicht opgedaan in het personeelsbeleid. Meer zelf punten gaan aangeven en niet afwachten, neem ik mee.

Page 1 of 5:
«
 
 
1
2
3
4
5
 
»
 
De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

OVER DEZE CURSUS

Duur:

2 dagen

Prijs:

€575 (ex. accommodatie)

Deelnemers:

15

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Stuur een e-mail

Bel mij: