Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

OR en pensioen in slechts 1 dag

Hoe pakt uw OR het aan?

Waarom de cursus OR en pensioen? Als OR krijgt u steeds vaker te maken met de arbeidsvoorwaarde pensioen. Het besluit om de AOW-leeftijd steeds verder te verhogen heeft gevolgen voor alle pensioenregelingen. De pensioenregelingen worden soberder en werkgevers veranderen hun pensioenregeling. Door de Wet toekomst pensioenen veranderen de pensioenregelingen van de werkenden. Dat levert vragen op vanuit uw achterban. Wat betekent dat voor het pensioen?

De OR heeft de laatste jaren meer invloed gekregen op de pensioenregeling. De ondernemingsraad heeft namelijk ook instemmingsrecht bij verandering van een collectieve pensioenregeling die is ondergebracht bij een verzekeringsmaatschappij. Daarnaast kan de OR veelal invloed uitoefenen bij een Ondernemingspensioenfonds. Het instemmingsrecht gaat nu ook over voorgenomen besluiten van de werkgever over onderwerpen als hoogte van de opbouwpercentages en de franchise, pensioenleeftijd, partnerpensioen en arbeidsongeschiktheidspensioen, systematiek voor premievaststelling, maatstaven en voorwaarden waaronder toeslag wordt verleend. Hoe kunt u uw instemmingsrecht zo goed mogelijk gebruiken?

Als u twijfelt of u voldoende kennis hebt om uw rol goed te kunnen spelen dan is de cursus OR en pensioen iets voor u. In één dag bent u op de hoogte van de pijlers van ons pensioensysteem, de verschillende pensioensystemen, de nieuwe Wet toekomst pensioenen en de rol en de positie van de OR. Ook komt het overleg met de bestuurder aan de orde.
Resultaat na de cursus OR en pensioen:

  • U weet meer over De Wet toekomst pensioenen.
  • U kent de gevolgen van de stijgende AOW-leeftijd
  • U kent de verschillen tussen de pensioensystemen
  • U kent de bevoegdheden van de OR
  • U weet welke vragen u moet stellen als de pensioenregeling verandert

Bij de cursus OR en pensioen maken we gebruik van pensioenspecialist Hennie Gooijaers. Meer informatie over Hennie vindt u op onze website.

Schrijf een review
1
2
3
4
5
Versturen
     
Annuleren

Geef een beoordeling

OR Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 21 reviews
 by Monique van Thull
Goede Uitleg
Naam organisatie*: Koninklijke Wijgula

De locatie was goed, centraal gelegen in Nederland. De inhoud van de cursus was ook goed. Goede uitleg van Hennie over de pensioenopbouw en wat er allemaal gaat veranderen en waar we als OR rekening mee moeten houden. Misschien het enige minpuntje is dat er een medecursist was die veel over hun eigen pensioen aan het vertellen waren en veel vragen over hadden, dit was niet relevant voor de cursus. Hennie heeft dit dan ook netjes maar resoluut kenbaar gemaakt. Ik vind de cursus een must voor elke OR.

 by C. Willems
veel info
Naam organisatie*: Kon. Wygula

Duidelijke cursus. Veel info gehad. De cursus voldeed aan mijn verwachtingen.

 by G. Zimmermann
informatief
Naam organisatie*: stamicarbon

Ontzettend informatief . Een deskundig antwoord gekregen op specifieke vragen. Cursus was deskundig, helder en gericht op vragen van de deelnemers.

 by Simon
heel goed
Naam organisatie*: Corendon

Heel goed. Zeer professioneel. De trainer ging goed in op vragen.

 by Linda Hordijk
heel veel geleerd
Naam organisatie*: ZVG

Heel veel geleerd. Nu wel even tijd nodig om alles te verwerken. De trainer heeft veel kennis van zaken, maar wel een taai onderwerp.

 by Bianca Wigman
veel info
Naam organisatie*: ziekenhuis De Gelderse Vallei

Bevat veel info. Ik merk bij mezelf dat ik erg weinig weet. Het ging voor mij te snel. De trainer weet veel en staat open voor veel vragen.

 by Richard Swart
goede adviezen
Naam organisatie*: BioMCM

De onderwerpen goed besproken en uitgelicht. En goede adviezen gekregen

 by P. Nieuwlaat
OK
Naam organisatie*: Alpha Packaging

De cursus was OK. Ik heb voldoende informatie gekregen, op een duidelijke manier uitgelegd.

 by T. Jochems
Goed
Naam organisatie*: De Marq

De cursus was goed. De trainer speelde goed in op vragen.

 by Andre
Informatief
Naam organisatie*: Tinten

Goede informatie, duidelijk verteld. Een 8 voor de trainer.

Page 1 of 3:
«
 
 
1
2
3
 
»
 

De cursus OR en pensioen is bedoeld voor OR-leden en commissieleden die te maken krijgen met pensioen.

Programma van de cursus OR en pensioen

Voor de training

U ontvangt vooraf een schriftelijke vragenlijst. De trainer kan hiermee beter inspelen op uw situatie en uw vragen.

Tijdens de training

9.30 Ontvangst met koffie en thee
Informeel kennismaken in een ongedwongen sfeer, ervaringen uitwisselen

10.00 De start van de training
We beginnen de cursus met een korte kennismaking, waarbij we de vragen, problemen en wensen van alle deelnemers kort inventariseren.

De pensioenwetgeving

We bespreken we de Pensioenwet, de wijze waarop het pensioen in Nederland is geregeld en de uitvoering is georganiseerd. Ook gaan we in op de Wet toekomst pensioenen. Deze wet gaat per 1 juli 2023 in. Wat heeft dat voor een gevolgen voor de wetgeving? Wat zijn de pijlers van ons pensioenstelsel? Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de verschillende regelingen? Wat zijn de voor- en nadelen? Wat betekent het als er een lage dekkingsgraad is? Wat zijn de gevolgen van een stijgende AOW-leeftijd? U kijkt hoe dat bij uw organisatie is geregeld.

Doorgronden van de pensioenregeling.

De werkgever moet vanuit zorgplichtvereisten de werknemers informeren over hun pensioensituatie. Wat is voor hen van belang? Als u meer wilt weten over uw pensioenregeling dan zijn de franchise, de indexering, flexibele pensioenuitkeringen, pensioengaten en dergelijke van belang. Wat zijn de gevolgen als deze veranderen? Welk effect hebben zaken als arbeidsongeschiktheid of werkeloosheid?

De rol van de OR

Als uw OR met de pensioenproblematiek te maken krijgt moet u weten wat uw bevoegdheden zijn. Wanneer heeft u instemmingsrecht? Op welke informatie heeft u recht om goed over pensioenen te kunnen meepraten? Maar met alleen wetskennis schiet u niks op. Wilt u het pensioenbeleid van uw organisatie goed kunnen beoordelen dan zijn ook onderhandelingsvaardigheden en strategie onontbeerlijk. U moet de juiste vragen kunnen aan de bestuurder stellen om een oordeel te kunnen geven. Wanneer betrekt u uw achterban erbij? Wat kunnen de vakbonden voor u betekenen? We zetten verschillende situaties op een rij en kijken wat de rol van uw OR daarbij is.

16.00 Einde programma

Maatwerk

Als u de cursus OR en pensioen met uw eigen ondernemingsraad wilt volgen dan is dat natuurlijk mogelijk. De OR Academy kan deze cursus met dit programma op het moment dat het u schikt op de door u gewenste locatie verzorgen. Het is ook mogelijk om het programma helemaal aan te passen op uw wensen. Uw pensioenregeling staat dan centraal. Neem hiervoor contact op met een adviseur en we helpen u graag verder (Telefonisch (085 0432268 of via de e-mail info@or-academy.nl).

Amersfoort:
16-05-2024
15-10-2024Den Bosch:
29-08-2024

De kosten voor de cursus OR en pensioen bedragen € 295,00 per persoon exclusief € 80,00 arrangementskosten (accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet). Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van cursusmateriaal. De kosten hiervoor bedragen € 35,00. De totale kosten per persoon bedragen € 410,00 per persoon. Dit bedrag is exclusief btw.

Een btw vrije training

Bent u werkzaam in een organisatie die de btw niet terug kan vorderen dan is het mogelijk om een btw-vrije training te volgen. Dat is het geval als u bijvoorbeeld werkt bij de overheid of in de zorg. De Academy, waar OR Academy deel van uitmaakt, is namelijk CRKBO-gecertificeerd en daarom door de belastingdienst vrijgesteld van btw. Geef op het aanmeldformulier aan of u een btw-vrije training wilt volgen. Als u zich hiervoor inschrijft, brengen wij hiervoor € 10,00 administratiekosten in rekening. Meer hierover leest u hier.

Korting mogelijk

Hoe meer mensen uit uw organisatie komen, des te groter is de korting! Wanneer u de cursus OR en pensioen tegelijkertijd boekt voor meer collega’s, ontvangt u automatisch een aantrekkelijke korting op de cursusprijs:

  • 2e deelnemer: 10% korting;
  • 3e deelnemer: 15% korting;
  • 4e deelnemer: 20% korting;
  • 5e en meerdere deelnemers: 25% korting.

Offerte berekenen

Door een kort formuliertje in te vullen kunt u direct de prijs van uw cursus berekenen. (Klik op de offertebutton aan de rechterkant) Deze sturen wij u per e-mail toe.

Annuleringsregeling

Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor u niet aan de cursus OR en pensioen kunt deelnemen. Tot één maand voor aanvang van deze cursus kunt u kosteloos annuleren. Wanneer u zich binnen één maand voor aanvang van de cursus afmeldt dan brengt de OR Academy de totale cursusprijs in rekening. U kunt zich kosteloos laten vervangen door een collega. Annuleren kan uitsluitend schriftelijk (per post of email). Meer over onze voorwaarden vindt u hier

Schrijf een review
1
2
3
4
5
Versturen
     
Annuleren

Geef een beoordeling

OR Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 21 reviews
Monique van Thull
Oct 4, 2023
 by Monique van Thull
Goede Uitleg
Naam organisatie*: Koninklijke Wijgula

De locatie was goed, centraal gelegen in Nederland. De inhoud van de cursus was ook goed. Goede uitleg van Hennie over de pensioenopbouw en wat er allemaal gaat veranderen en waar we als OR rekening mee moeten houden. Misschien het enige minpuntje is dat er een medecursist was die veel over hun eigen pensioen aan het vertellen waren en veel vragen over hadden, dit was niet relevant voor de cursus. Hennie heeft dit dan ook netjes maar resoluut kenbaar gemaakt. Ik vind de cursus een must voor elke OR.

C. Willems
Oct 2, 2023
 by C. Willems
veel info
Naam organisatie*: Kon. Wygula

Duidelijke cursus. Veel info gehad. De cursus voldeed aan mijn verwachtingen.

G. Zimmermann
Sep 29, 2023
 by G. Zimmermann
informatief
Naam organisatie*: stamicarbon

Ontzettend informatief . Een deskundig antwoord gekregen op specifieke vragen. Cursus was deskundig, helder en gericht op vragen van de deelnemers.

Simon
Aug 9, 2023
 by Simon
heel goed
Naam organisatie*: Corendon

Heel goed. Zeer professioneel. De trainer ging goed in op vragen.

Linda Hordijk
Jan 20, 2023
 by Linda Hordijk
heel veel geleerd
Naam organisatie*: ZVG

Heel veel geleerd. Nu wel even tijd nodig om alles te verwerken. De trainer heeft veel kennis van zaken, maar wel een taai onderwerp.

Bianca Wigman
Dec 20, 2022
 by Bianca Wigman
veel info
Naam organisatie*: ziekenhuis De Gelderse Vallei

Bevat veel info. Ik merk bij mezelf dat ik erg weinig weet. Het ging voor mij te snel. De trainer weet veel en staat open voor veel vragen.

Richard Swart
May 10, 2022
 by Richard Swart
goede adviezen
Naam organisatie*: BioMCM

De onderwerpen goed besproken en uitgelicht. En goede adviezen gekregen

P. Nieuwlaat
Nov 26, 2021
 by P. Nieuwlaat
OK
Naam organisatie*: Alpha Packaging

De cursus was OK. Ik heb voldoende informatie gekregen, op een duidelijke manier uitgelegd.

T. Jochems
Nov 26, 2021
 by T. Jochems
Goed
Naam organisatie*: De Marq

De cursus was goed. De trainer speelde goed in op vragen.

Andre
Oct 4, 2021
 by Andre
Informatief
Naam organisatie*: Tinten

Goede informatie, duidelijk verteld. Een 8 voor de trainer.

Page 1 of 3:
«
 
 
1
2
3
 
»
 
De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

OVER DEZE CURSUS

Duur:

1 dag

Prijs:

€295 (ex. accommodatie)

Deelnemers:

15

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Stuur een e-mail

Bel mij: