Personeelsbeleid staat op elke OR-agenda. Logisch, want dit onderwerp raakt je achterban direct. Je hebt onder andere invloed op de arbeidstijdenregelingen, het opleidingsbeleid, het aannamebeleid, bepaalde arbeidsvoorwaarden en het invoeren van een functiewaarderingsysteem. De WOR biedt verschillende mogelijkheden om hiermee aan de slag te gaan. Samenwerken met HR is hierin een must.
Visie OR op personeelsbeleid
De ondernemingsraad heeft een flinke vinger in de pap als het om HR-onderwerpen gaat. Het is verstandig om als OR eerst een visie te formuleren op het HR-beleid. Daarbij moet je je natuurlijk goed verdiepen in wat het vakgebied HR inhoudt. Zorg dat je op de hoogte bent van de ontwikkelingen in je eigen sector, dat je weet welke HR-instrumenten er zijn en welke oplossingen die kunnen bieden voor jouw organisatie. Werk vervolgens vanuit je visie en ga niet achter iedere vraag van een collega aan. Reageer ook niet meteen op incidenten, maar bekijk altijd of het incident een breder vraagstuk betreft. Bepaal in de OR ook wie met HR-onderwerpen aan de slag gaat. Je kan de onderwerpen in de OR verdelen of een werkgroep of HR-commissie oprichten.
Rol HR bij personeelsbeleid
Het HR-beleid van een organisatie bestaat uit een beschrijving van de manier waarop HRM de komende jaren gaat bijdragen aan de organisatiedoelstellingen. Met andere woorden: welke personeelsinstrumenten zet de HR-afdeling in om bepaalde doelen van de organisatie te halen? Wat er precies valt onder HR-beleid verschilt van organisatie tot organisatie. Veelvoorkomende onderwerpen van het HRM-beleid zijn personeelsplanning, opleidingen, arbeidsomstandigheden, functioneren van medewerkers en beoordelingen en de uitdiensttreding. De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht (artikel 27 WOR) op deze onderwerpen.
Samenwerken met HR
De bestuurder is voor de OR het vaste aanspreekpunt, maar bij veel organisaties ondersteunt de HR-manager de bestuurder in zijn contacten met de OR. HR is betrokken bij de agendering van de overlegvergaderingen en woont ook vaak de vergaderingen bij. HR zorgt ook vaak voor de uitvoering van de genomen besluiten. Het ligt dus voor de hand om de samenwerking met HR te zoeken en te investeren in ene goede relatie. Bespreek de OR-visie op het HR-beleid met de HR-adviseur. Breng met elkaar in beeld waar de gemeenschappelijke belangen zitten en waar verschillen zijn. Samenwerking kan voor beide partijen voordeel opleveren. Sommige thema’s liggen bij de bestuurder moeilijk, bijvoorbeeld vanwege de kosten. OR en HR kunnen dan samen een strategie bepalen om het onderwerp toch op de agenda te krijgen. De OR kan dan bijvoorbeeld een initiatiefvoorstel doen of HR legt iets bij de bestuurder in de week.
Goed voorbereiden
HR is dus een belangrijke informatiebron. Daar kan je als OR gebruik van maken. Maak een afspraak met HR of nodig een HR-adviseur een keer uit voor een vergadering. De bestuurder doet dat ook. HR is inhoudelijk vaak beter op de hoogte van advies- en instemmingsaanvragen. De instemmingsaanvragen gaan immers meestal over regelingen waar HR bij betrokken is en deze zijn vaak zeer gedetailleerd. Door HR te betrekken kan de bestuurder voorkomen dat hij in de vergadering met de OR met een mond vol tanden staat. Hij kan voorgenomen besluiten dan beter toelichten. Ook de OR kan HR gebruiken om beter voorbereid aan tafel te zitten.
Zorg dat je goed voorbereid bij het overleg met de bestuurder kan aanschuiven. Schrijf je in voor de Cursus OR en personeelsbeleid