Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

De OR en de nieuwe Arbowet

Grotere rol bedrijfsarts in de nieuwe Arbowet

De wijzigingen van de nieuwe Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) gaan door. Na de Tweede Kamer is ook de Eerste Kamer akkoord gegaan met het wetsvoorstel. Door de nieuwe Arbowet wordt de betrokkenheid van de werkgevers en werknemers bij de arbodienstverlening en de preventie in het bedrijf versterkt. Verder gaat de bedrijfsarts gaat een grotere rol spelen bij de preventie. Werkgevers moeten de bedrijfsarts eerder inschakelen voor advies, en niet pas als er al sprake is van ziekteverzuim. Verder kan de bedrijfsarts de werkplek bezoeken. De bedrijfsarts wordt ook voor de OR een belangrijke deskundige. Hoe kijkt hij aan tegen de gezondheid van het werk? De nieuwe Arbowet gaat waarschijnlijk vanaf 1 juli 2017 gelden.

Wijzigingen

De OR krijgt in de nieuwe Arbowet een grotere rol bij de arbodienstverlening en de preventie in de organisatie.  De OR heeft nu alleen instemmingsrecht op het takenpakket van de preventiemedewerker. In de nieuwe Arbowet wordt het instemmingsrecht uitgebreid naar de concrete persoon en de positionering in de organisatie. Verder wordt het recht van de preventiemedewerker om samen te kunnen werken met andere arbodienstverleners binnen de organisatie in de wet vastgelegd. U kunt makkelijker aankloppen bij de preventiemedewerker.

Contract

Er komt verder een verplicht basispakket met betrekking tot de bedrijfsgezondheidzorg. Het contract moet minimaal de volgende zaken bevatten:

  • Mogelijkheid tot het bezoek van de werkplek door de bedrijfsarts.
  • De bedrijfsarts maakt zich meer druk over preventieve maatregelen rondom het arbobeleid.
  • Het recht van de werknemer om een bedrijfsarts te bezoeken.
  • Second opinion voor de werknemer bij discussie over het oordeel van de bedrijfsarts.
  • Een heldere klachtenprocedure die voor afsluiten van het contract kenbaar gemaakt is aan o.a. de ondernemingsraad.
  • Actiever overleg met de ondernemingsraad.
  • Sneller signaleren van beroepsziekten

De werkgever kan ook kiezen voor een basis plus contract om de effectiviteit van de dienstverlening te vergroten. De werkgever heeft na de invoering van de wet 1 jaar de tijd om contracten die nog niet voldoen aan te passen.

Een ondernemingsraad die de gezondheid en inzetbaarheid van de achterban hoog in het vaandel heeft staan, kan niet wachten met het op de agenda zetten van deze thema’s. Kijk hoe de arbodienstverlening is geregeld en wat de bestuurder van plan is met de arbodienstverlening.

Meer weten

Als u onvoldoende kennis heeft van de nieuwe Arbowet kom dan naar ons Actualiteitencollege ‘Naar een nieuwe Arbowet’. In een ochtend of middag bent u helemaal op de hoogte. Wilt meer weten over alle mogelijkheden om als OR met arbeidsomstandigheden aan de slag te gaan, volg dan onze arbotraining. In 2 dagen weet u voldoende om met de RI&E, ziekteverzuim, preventie en arbodienstverlening aan de slag te gaan.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: