Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Beïnvloeden doe je zo!

Ieder OR-lid heeft zijn eigen redenen om zich voor de ondernemingsraad kandidaat te stellen. Meestal willen OR-leden belangen behartigen. Dat kunnen allerlei belangen zijn. Om de doelen te bereiken is invloed uitoefenen van groot belang. De OR kan dat tijdens de Overlegvergadering met de bestuurder doen, maar ook daarbuiten. We geven u 7 tips om meer invloed uit te kunnen oefenen.

  1. Essentieel bij beïnvloeden is dat u duidelijke doelen hebt. Wat wilt u bereiken en vervolgens hoe gaat u dat realiseren? Als het doel duidelijk is, kunt u een strategie bedenken om dat doel te bereiken.
  2. De OR kan gebruik maken van allerlei wetten om invloed uit te oefenen. Alleen de Wet op de ondernemingsraden biedt al verschillende mogelijkheden om te beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan artikel 24. Tijdens het zogenaamde  artikel 24-overleg hoort u meer over de koers van de organisatie en wat er gaat spelen. Daar kunt u de komende periode mee aan de slag.
  3. De achterban is een belangrijke stakeholder van de OR en kan een grote rol spelen bij het beïnvloeden. De bestuurder wil meestal graag draagvlak voor zijn besluiten hebben en is daarom vaak gevoelig voor de mening van de achterban. Bedenk wanneer het nuttig is om de achterban in te zetten.
  4. Wie proactief is, heeft vaak meer controle, voelt zich zelfverzekerder en krijgt meer invloed. U wacht dan niet of de bestuurder met plannen komt, maar de OR neemt zelf initiatief. Gebruik het initiatiefrecht en probeer vroegtijdig mee te denken met de bestuurder. Hoe eerder u betrokken bent, hoe meer invloed u uit kunt oefenen.
  5. Gebruik uw onderhandelvaardigheden om resultaten te boeken. Veel OR’en realiseren zich dat niet, maar u kunt echt onderhandelen om iets te bereiken voor uw achterban.
  6. Een OR kan gericht een netwerk opbouwen en informele contacten aangaan. U kunt zo makkelijker informatie vergaren en lobbyen. Het staat het de OR vrij om de achterban te raadplegen. Stap ook eens binnen bij de HR-afdeling, de preventiemedewerker, vertrouwenspersoon of benader leden van de raad van toezicht.
  7. Als u niets bereikt en tegen een muur oploopt bij de bestuurder dan blijven de drukmiddelen over. Dan gaat u bijvoorbeeld naar de krant of u dreigt met een juridische procedure. Een eerste stap is dan aan te geven dat u een jurist wilt inschakelen. Daarmee zet u meteen de situatie op scherp. Soms kunt u op deze manier uw doelen realiseren.

Meer weten over beïnvloeden? Volg de training Effectief beïnvloeden en u gaat naar huis met tips en ideeën om meer te bereiken voor de achterban.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: