Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

Wat heeft de OR aan een arbocatalogus?

In de arbowet zijn verschillende doelen opgesteld voor uw arbobeleid. Denk bijvoorbeeld aan het maximale geluidsniveau op de werkvloer. Dit zijn voorschriften waar uw organisatie zich verplicht aan moet houden. Om u een eind op weg te helpen, zijn deze vastgelegd in een arbocatalogus per sector.

etiketten gevaarlijke stoffen
Normen en voorschriften voor arbeidsrisico’s

Omdat er per sector andere arbeidsrisico’s zijn, bestaan er verschillende arbocatalogi per sector, met maatwerkoplossingen. Denk aan voorbeelden, normen en praktische handleidingen om veilig en gezond te kunnen werken. De arbeidscatalogus biedt onder andere oplossingen voor de PSA (psychosociale arbeidsbelasting) en de RI&E (risico-inventarisatie en-evaluatie) en het bijbehorende plan van aanpak binnen uw organisatie. Dit zijn belangrijke thema’s voor zowel werkgevers als de OR.

Let op: Er zijn geen wettelijke voorschriften over hoe een arbocatalogus eruit moet zien. Soms wordt er gekozen voor een papieren versie en een andere branche gaat misschien voor een website met veel achtergrondinformatie. Wel is het belangrijk om te weten dat de arbocatalogus getoetst wordt door Nederlandse Arbeidsinspectie. Op het Arboportaal is een overzicht met goedgetoetste arbocatalogi te vinden. 

Rol OR

De OR heeft geen invloed op de inhoud van de arbocatalogus, maar speelt wel een belangrijke rol bij het arbobeleid. De OR heeft namelijk veel bevoegdheden gekregen die omschreven worden in de Wet op de ondernemingsraden en de Arbowet.

Gebruik de arbocatalogus tijdens het evalueren van de risico-inventarisatie en evaluatie en het maken bijbehorende plan van aanpak. Zijn de risico’s en de normen meegenomen? Betrek medewerkers hierbij en geef signalen van de werkvloer door aan de bestuurder. Zo kan hij de risico’s goed in kaart brengen en creëert u draagvlak voor een bepaalde aanpak. Maak gebruik van uw stimulerende taak op het gebied van arbeidsomstandigheden om er voor te zorgen dat de werkgever zijn best doet om de arbocatalogus voor iedereen (waaronder laaggeletterden) zo duidelijk mogelijk te maken. Evalueer tenslotte regelmatig of het gebruik van de arbocatalogus tot verbeteringen leidt en stuur eventueel bij.

Wilt u ook uw arbo op orde hebben? Volg dan de 2-daagse training Arbo voor de ondernemingsraad!

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: