Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Valkuilen voor de cliëntenraad

Valkuilen cliëntenraad – OR Academy zoekt het uit!

Veel onervaren cliëntenraden zijn zich niet bewust van de gevaren van het medezeggenschapswerk. Ze gaan enthousiast aan de slag en tuimelen in een valkuil. Dat levert frustraties op. OR Academy zet enkele valkuilen van het raadswerk voor u op een rij en u krijgt tips om u te behoeden voor een misser.

1 Snelle beslissingen

Bestuurders informeren de cliëntenraad regelmatig laat en verwachten dat de raad meteen instemt of positief adviseert. De cliëntenraad voelt zich voor het blok gezet en gaat vervolgens mee met de bestuurder. Menig raadslid houdt hier een slecht gevoel aan over.

Tip: Laat je niet opjagen. De cliëntenraad moet een zorgvuldige afweging maken en heeft daar tijd voor nodig. Als het snel moet dan kan de cliëntenraad een adviseur inhuren om de raad snel op weg te helpen.

2 Scheve gezichten

Sommige raadsleden moeten hun gewone werk met het raadswerk combineren. Het is voor hen een hele klus om dit allemaal goed te kunnen doen. Het levert soms scheve gezichten van de collega’s die meer tijd hebben. Zij verwachten dat iedereen even veel doet in de cliëntenraad.

Tip: Maak als cliëntenraad goede afspraken over de taken en de tijdsbesteding van de leden. Bespreek ook elkaars verwachtingen. Als dat helder is dan krijg je minder snel scheve gezichten.

3 Geen kwaliteiten

Het raadswerk is anders dan het gewone werk. Het vraagt andere competenties en die hebben de raadsleden soms niet. Soms doen leden taken die ze eigenlijk niet aankunnen. Deze situatie is voor niemand prettig.

Tip: Neem hiervoor de tijd en schakel een buitenstaander in. In een training gaat u aan de slag met de kwaliteiten van de raadsleden en koppel die aan de taken. Je krijgt dan sneller de juiste persoon op de juiste plaats. Het is dan ook mogelijk dat raadsleden zich gericht kunnen ontwikkelen.

4 Geruchten

Veel cliëntenraden richten zich te veel op geruchten en individuele kwesties. Daar kan de raad heel druk mee zijn, maar de bestuurder doet er vaak niets mee. Hij wil wel weten wat er zich in de instellingen en op de afdelingen afspeelt, maar hij kan niets met individuele klachten.

Tip: Wees alert of een klacht vanuit de achterban gedeeld wordt of niet. Het is verder als cliëntenraad verstandig om prioriteiten te stellen en zich daar op te concentreren. Dat geeft duidelijkheid en richting aan het raadswerk.

5 Geen tanden

De laatste van valkuilen voor de cliëntenraad is dat er veel vergaderd wordt met de bestuurder, maar weinig resultaten geboekt worden. Soms kunnen ze nog geen scholing voor de cliëntenraad regelen. De raad moppert en raakt gefrustreerd.

Tip: Elke cliëntenraad  zal zo nu en dan zijn tanden moeten laten zien om te voorkomen dat de medezeggenschap niets voorstelt. Dat betekent dat u soms aangeeft een jurist in wilt schakelen of moet dreigen met juridische stappen. Vaak luistert de bestuurder dan wel. Procedures vindt de bestuurder niet prettig, maar het kan de positie van de raad versterken.

Meer tips krijgt u tijdens de Basiscursus medezeggenschap cliëntenraden.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: