Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

Tips overleg met de bestuurder voorbereiden

Uw OR overlegt regelmatig met de bestuurder over de veiligheid op het werk of over personeelsbeleid. U staat er vaak niet bij stil, maar u bent aan het onderhandelen. U wilt resultaten boeken voor uw achterban. Een goede voorbereiding daarbij is het halve werk. Als u dat goed doet dan bent u succesvoller aan de overlegtafel. OR Academy heeft 11 tips voor u op een rij gezet.

 1. Zorg dat u de agenda bepaalt. De belangrijke punten van de OR en PVT moeten bovenaan staan.
 2. Neem tijd om het overleg goed voor te bereiden. Leg een moment vast om de agenda te bespreken.
 3. Bepaal de inhoud van het overleg. Inventariseer met de OR of PVT de pure informatie, argumenten, feiten, voorstellen en stand­punten.
 4. Kijk of u voldoende kennis van het onderwerp hebt. Als dat niet het geval is vergaar dan informatie.
 5. Stel de doelen en procedures vast: de werkwijze en aanpak, agenda en te nemen stappen. Wat wilt u bereiken?
 6. Bedenk welke standpunten en belangen de andere partij, de bestuurder, heeft.
 7. Kijk of er sprake is van samenwerking. Er is overeenkomst in doelen en belangen, zodat u rekening met elkaar wilt houden en elkaar stimuleert bij ideeën en oplossingen.
 8. Is er sprake van een conflict? Zijn er tegenstrijdige doelen? Is de winst voor de een verlies voor de ander?
 9. Let op de machtssituatie. De OR of PVT onderhandelt vaak met een partij met meer macht (de bestuurder). U moet vooraf andere oplossingen bedenken, ingeval de onderhandeling mislukt. Door alternatieven te formuleren, bent u minder afhankelijk en kan ‘uw opponent’ minder gebruik kan maken van zijn machtspositie.
 10. Denk na over de manier waarop de ‘tegenpartij’ het gesprek ingaat. Hiermee kunt u namelijk uw eigen houding bepalen.
 11. Wie voeren het woord. Ieder OR-lid of een woordvoerder per onderwerp?

Meer weten?

Wilt u meer weten over de voorbereiding en het onderhandelen zelf? Volg dan de training Effectief onderhandelen voor de OR. U leert dan het overleg goed voor te bereiden en gesprekstechnieken om meer resultaat tijdens het overleg te behalen.

Deze checklist komt uit Het praktische checklistboek voor de OR, Wanne van den Bijllaardt en Marianne van der Pol, Thema 2019

9789058716415 480x600 1

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: