Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

OR en personeelskrapte

cursus or en bestuurder 3In tijden van economische voorspoed is het lastiger om goed personeel te vinden. Volgens het CBS hebben nu zelfs uitzendbureaus moeite om mensen te vinden. De uitzendbranche heeft al een tijd te maken met een afname van het aantal uitzenduren, terwijl er in de uitzendbranche geen sprake is van een afnemende vraag van inlenende bedrijven. De uitzendbureaus kunnen simpelweg niet genoeg mensen inzetten om aan de vraag te voldoen. Daar hebben veel bedrijven last van.

Piek

Het CBS gaf verder aan dat er in Nederland weer meer openstaande vacatures én minder mensen beschikbaar waren voor banen. Een kwart van de bedrijven voelt zich belemmerd door een tekort aan arbeidskrachten. Verder is er bij vijf van de veertien bedrijfstakken een piek in het aantal openstaande vacatures. Dit geldt volgens het CBS voor de handel, de zorg, de horeca, het onderwijs en de informatie en communicatiesector. Vooral in de zakelijke dienstverlening is de krapte het grootst.

Vaste contracten

Een voordeel van het tekort aan arbeidskrachten is dat medewerkers sneller een vast contract krijgen. Het aantal werkenden met een vast contract is inmiddels opgelopen tot 5,5 miljoen. Dat is nog wel minder dan in de jaren vóór de laatste economische crisis. Het aantal flexwerkers zoals zzp-ers en oproepkrachten is gestagneerd.

Rol OR

De OR kan het tekort aan goed personeel aangrijpen om werk te maken van het aanname en ontslagbeleid. Inventariseer het aantal openstaande vacatures en de  personeelsontwikkeling. De afdeling P&O kan u hierbij helpen. U hebt het recht op informatie. Zet het personeelsbeleid vervolgens op de agenda van de Overlegvergadering. Ook kunnen procedures en sollicitatie-eisen onder de huidige omstandigheden veranderen. Let op, de OR heeft instemmingsrecht als het aanname- en ontslagbeleid verandert (artikel 27 lid 1e WOR). Als u meer wilt weten over de invloed van de OR bij het personeelsbeleid volg dan onze training OR en personeelsbeleid. knop academy training 3

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: