Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

Stop met vragen stellen. Stel criteria!

cursus or en bestuurder 3De OR zit aan tafel met de bestuurder. Niet iedere ondernemingsraad voelt zich prettig. De trainers van OR Academy horen regelmatig, “We worden niet serieus genomen door onze bestuurder.” We krijgen maar geen antwoorden op al onze vragen.” en “We worden te laat of helemaal niet geïnformeerd.” Herkent u deze klachten van veel ondernemingsraden? Dat kan echt anders!

Niet vragen en wachten

Ondernemingsraden hebben heel vaak de neiging hun bestuurder te bestoken met vragen, veel vragen, heel veel vragen. Dat maakt de OR echter passief. Je gaat zitten wachten op antwoorden. Dat soms kan lang duren: soms wel weken of maanden. Terwijl de OR wacht op antwoorden rijdt de trein van het management door. En als de antwoorden eindelijk komen gebeurt het niet zelden, dat die voor de OR te vaag zijn. Dus gaat de OR een hele batterij nieuwe vragen stellen en weer wachten op antwoorden. Dat schiet niet op.

Maak van elke vraag een criterium

Door gebruik te maken van criteria krijgt u meer invloed! Een OR kan vragen: “Komen er gedwongen ontslagen?” Maar waarom vraagt de OR dat? Omdat hij geen gedwongen ontslagen wil. Zeg dat dan! Stel het criterium: “Er komen geen gedwongen ontslagen”. De bestuurder komt dan vanzelf wel met argumenten en informatie waarom hij eventueel vindt dat het toch moet gebeuren. Dan komt er snel informatie op tafel, die met al die vragen misschien niet komt of te laat.
Dat geldt ook voor alle andere vragen die een OR wil stellen. De OR heeft er een belang bij. Noem dat belang dan in de vorm van een criterium!

Navigator Werkmethode

De Navigator werkmethode helpt de OR om criteria te vinden, waar alle OR-leden achter staan en om deze criteria effectief aan de orde te stellen in de overlegvergadering en bij de raadpleging van de achterban. Deze methode helpt de OR om criteria te vinden, waar alle OR-leden achter staan en om deze criteria effectief aan de orde te stellen in de overlegvergadering en bij de raadpleging van de achterban. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de ontwikkeling en verspreiding van deze methode gefinancierd om OR-en te helpen meer in de melk te brokkelen te krijgen.

Voordelen voor ondernemingsraden

Dankzij de Navigator werkmethode:
• wordt u proactief;
• voelen de collega’s zich door je vertegenwoordigd;
• heeft u meer invloed op te nemen besluiten;
• gaat het overleg weer ergens over;
• doet u meer in minder tijd;
• wordt het OR/PVT-werk weer leuk

Voordelen voor managers

Dankzij de Navigator werkmethode:
• wordt de besluitvorming niet langer vertraagd;
• gaat het overleg weer ergens over;
• is er gesprek met vertegenwoordigers van het personeel;
• is de communicatie voorspelbaar;
• hoeft het management geen vragen meer te beantwoorden;
• is er meer draagvlak voor noodzakelijke veranderingen.

Wilt u meer weten over de Navigator werkmethode of wilt u dit onderwerp in een training behandelen, neem dan contact op met OR Academy (085 0432268 of mail naar info@or-academy.nl)

Frank Dijkstra

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: