Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

Cliëntenraad en vaccinaties

De vaccinaties tegen corona zijn al een tijd in het nieuws. Instellingen gaan aan de slag met een corona vaccinatieprogramma voor haar bewoners. Dat is een hele klus. De elektronische patiëntendossiers zijn op dit moment gereed om alle administratieve handelingen te verwerken, inclusief herinneringen voor een tweede prik van het vaccin. Daarin kunnen tevens de toestemmingsverklaringen worden opgenomen, als deze door bewoners of wettelijk vertegenwoordigers zijn getekend.

De cliëntenraad

Het is dan de vraag of de cliëntenraad hier iets over te zeggen heeft. Het besluit om te vaccineren staat immers niet in de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018. Toch raakt het alle bewoners direct en kunt u het ook zien als het uitvoering geven aan het beleid op het gebied van de veiligheid. De instelling wil de bewoners/cliënten en het personeel beschermen tegen corona. De cliëntenraad heeft op het gebied van veiligheid instemmingsrecht. Het besluit over de wijze waarop de instelling haar bewoners gaat vaccineren is een voor cliënten geldende regeling en valt onder het instemmingsrecht.

De praktijk

Een formele instemmingsprocedure kost tijd. Het is van belang dat mensen zo snel mogelijk worden gevaccineerd. Dat vereist van de bestuurder en de cliëntenraad om door middel van onderlinge afstemming de instemming van de cliëntenraad te verkrijgen. De samenwerkingsovereenkomst of medezeggenschapsregeling kan hiertoe ook ruimte bieden. Het is van belang dat de cliëntenraad het vaccinatiebeleid uitgebreid bespreekt en  evalueert om te kijken of alles goed is verlopen.

De ondernemingsraad

Ook de ondernemingsraad krijgt hiermee te maken. De werkgever kan vaccineren niet verplichtstellen voor de medewerkers, maar kan het natuurlijk wel stimuleren. Het is voor de bewoners ook het prettigst als medewerkers zich laten vaccineren. De ondernemingsraad heeft een stimulerende taak om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. De cliëntenraad kan hierover de ondernemingsraad benaderen om samen te werken dat de veiligheid van bewoners en medewerkers zo veel mogelijk gewaarborgd is.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: