Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Adviesrecht OR: Omgaan met een adviesaanvraag

De OR en PVT hebben verschillende bevoegdheden. Het adviesrecht is waarschijnlijk één van de meest gebruikte rechten voor ondernemingsraden. Iedere OR of PVT krijgt wel eens een adviesaanvraag. Hoe gaat u hiermee om? Bij het adviesrecht komen de verschillende stappen tijdens een adviesprocedure aan de orde. In de checklist Adviesrecht OR zetten we ze voor u op een rij:

  1. Zorg dat de adviesaanvraag van de bestuurder schriftelijk wordt ingediend bij de OR. Dat moet ook volgens de WOR (artikel 25).
  2. Bepaal in overleg met de bestuurder welke termijn redelijk is om te reageren op de adviesaanvraag. Dit is wel afhankelijk van de complexiteit van het onderwerp en de beschikbaarheid van de benodigde (extra) informatie om als OR of PVT goed advies te kunnen geven.
  3. Beoordeel de adviesaanvraag op de wettelijk verplichte informatie. U kijkt dan naar wat het voorgenomen besluit is en waarom dit besluit genomen moet worden. Ook de gevolgen voor het personeel en de maatregelen die worden genomen om negatieve gevolgen te bestrijden zijn van belang.
  4. Beoordeel of de OR (externe) deskundige hulp nodig heeft om de adviesaanvraag te kunnen behandelen. (artikel 16 en 22 van de WOR)
  5. Bepaal uw strategie. Welke doelen wilt u bereiken en bedenk of u een concept-advies wilt uitbrengen of dat u direct een advies geeft. Ook is het goed om te kijken of de adviesaanvraag opgesplitst moet worden in verschillende onderdelen om zo deeladviezen te geven.
  6. Zijn er ook instemmingsplichtige onderwerpen in de adviesaanvraag?
  7. Is er een strategisch plan aanwezig en heeft de OR deze ontvangen? Vraag schriftelijk om ontbrekende informatie en om verheldering van onduidelijkheden. Geef daarbij de datum aan waarop het antwoord ontvangen moet zijn.
  8. Bespreek in de overlegvergadering met de bestuurder het voorgenomen besluit en probeer het wensenlijstje van de OR om te zetten in concrete toezeggingen die worden opgenomen in het verslag van de vergadering.
  9. Bepaal in de eigen vergadering het standpunt van de OR en stel gezamenlijk het uit te brengen advies vast.
  10. Beoordeel het definitieve besluit van de bestuurder op overeenkomsten en afwijkingen van het uitgebracht advies en bespreek met elkaar de gebruikte argumenten.

Meer weten?

Het praktische checklistboek voor de ORDeze checklist komt uit het Praktische checklistboek voor de OR. Dit boek van Marian van der Pol en Wanne van den Bijllaardt staat vol praktische lijstjes over de bevoegdheden van de OR, de werkwijze, het overleg met de bestuurder, arbo en de communicatie met de achterban.

Als u kennis wilt opdoen over het adviesrecht volg dan als OR-lid de Basiscursus WOR. Voor leden van de PVT hebben we de Basiscursus PVT waar het adviesrecht en de bevoegdheden van de personeelsvertegenwoordiging aan de orde komen.

OR Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews
De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: