Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Op de agenda van uw PVT

Er komt in een jaar altijd veel op uw PVT af. U kunt natuurlijk niet alles voorzien, maar sommige dingen komen ieder jaar weer terug en nieuwe wetgeving kunt u aan zien komen. Als u goed voorbereid wilt zijn dan kunt u, door goed te plannen, gestructureerd aan de slag dit jaar. We zetten de belangrijkste gebeurtenissen en momenten van 2021 voor u op een rij in een handige PVT-agenda. U kunt de onderwerpen zo op de agenda zetten voor het overleg met de bestuurder.

Investeringen

Om bedrijven met personeel te stimuleren in deze moeilijke tijd toch te investeren, is in 2021 de regeling Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) ingegaan. Die regeling houdt in dat een bedrijf een percentage van het geïnvesteerde bedrag van de loonheffingen kan aftrekken. Bedrijven kunnen de BIK maximaal vier keer per jaar aanvragen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Kijk goed naar de voorwaarden.

NOW

De overheid blijft organisaties die te lijden hebben onder corona ondersteunen in 2021 met de NOW 3-regeling. Het tweede tijdvak, NOW 3.2, gaat in op 1 januari en loopt tot 31 maart. Het derde tijdvak (NOW 3.3) loopt van 1 april 2021 tot 1 juli 2021. De aanvraag voor het tweede tijdvak kan van 15 februari tot 14 maart en de aanvraag voor het derde tijdvak kan van 17 mei tot 13 juni. De aanvraag moet gemeld worden aan de PVT.

Het jaarverslag maken

Als PVT kunt u een jaarverslag maken. U kunt dan laten zien aan de achterban waar de PVT mee bezig is geweest de afgelopen periode. Het jaarverslag kan een PR-middel zijn naar uw achterban. Maak er daarom iets moois van. Veel PVT’s maken een jaarverslag in de periode januari tot april. Lees hier tips voor een aantrekkelijk verslag.

Het overleg over de algemene zaken

De PVT overlegt minimaal een keer per jaar over de algemene gang van zaken in de organisatie.  Dit overleg is belangrijk als u proactief wilt reageren op de komende beleidsvoornemens van de bestuurder. Neem dit overleg op in de jaarplanning.

De werkkostenregeling (WKR)

Arbeidsvoorwaarden zijn belangrijk voor uw achterban. Vraag eens na wat uw bestuurder wil doen met de WKR. Met de werkkostenregeling kan een werkgever onbelaste vergoedingen aan de werknemers geven. De vrije ruimte van de WKR gaat voor 2021 fors omlaag. Over de eerste € 400.000 van de loonsom van 3,0% naar 1,7%. Over het meerdere van 1,2% naar 1,18%. Daarmee is de tijdelijke verruiming van de vrije ruimte in 2020 vanwege corona ingetrokken. Deze verandering gaat in per 1 januari 2021. In ruil voor de verlaging van de vrije ruimte wordt de gerichte vrijstelling voor scholing van werknemers in 2021 uitgebreid met een vrijstelling voor scholingskosten voor loon uit vroegere arbeid. Het moet gaan om een studie of opleiding die de werknemer volgt om een inkomen te verdienen. Zet deze de WKR en de vrijstelling voor scholing begin januari of ten tijde van het vaststellen van de begroting op de overlegagenda met de bestuurder.

Scholingsdagen gebruiken

Ieder PVT-lid heeft recht op scholing. Er is geen minimaal aantal scholingsdagen in de wet vast gelegd. Maak aan het begin van het jaar afspraken over de scholing van de PVT-leden. Kijk ook over welke onderwerpen de scholing moet gaan. Wat speelt er in uw organisatie?

Financiële jaarrekening

Uw organisatie moet een keer per jaar de jaarrekening opstellen en deze deponeren bij de Kamer van Koophandel. U krijgt waarschijnlijk in de periode maart/april de jaarcijfers. Het is dan slim om kennis op te doen om de cijfers te kunnen lezen en de juiste vragen te stellen.

Begroting

In het najaar wordt de begroting gemaakt. Zorg dat u hierbij tijdig betrokken bent, want dan is uw invloed het grootst.

De Risico-inventarisatie & Evaluatie op orde

Zoals u weet moet iedere organisatie een actuele Risico-inventarisatie & Evaluatie (RI&E) hebben. Bespreek als OR of PVT met de bestuurder jaarlijks de RI&E en het daarbij behorende plan van aanpak. Is het werk veiliger geworden of moet het plan van aanpak worden bijgesteld? Moet de RI&E opnieuw worden uitgevoerd?  U hebt instemmingsrecht.

Prinsjesdag

Ook dit jaar vindt op de derde dinsdag van september Prinsjesdag plaats. Het Kabinet presenteert de plannen voor het komende jaar. Ook wetswijzigingen worden aangekondigd op en vlak na Prinsjesdag. U weet dan welke onderwerpen er op de agenda met de bestuurder komen. Kijk hier als u meer over wetten wilt weten.

SER richtprijzen

De Sociaal Economische Raad maakt rond oktober/ november de richtbedragen voor de scholing van ondernemingsraadsleden en hun commissies bekend. Het richtbedrag voor een maatwerkcursus in 2021 is voor de hele ondernemingsraad € 1.065 (exclusief btw) per dagdeel. U kunt de richtprijzen van de SER verwerken in een scholingsplan voor het nieuwe jaar.

Er zijn natuurlijk nog veel meer zaken op de agenda, maar die zijn bij iedere PVT anders.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: