Als er iets hoort bij het OR-werk is het onderhandelen. Toch gaat dit niet ieder OR-lid even makkelijk af. Onderhandelen wordt een stuk makkelijker als je zorgt dat je goed beslagen te ijs komt. Informeer je van tevoren goed en hou altijd het gewenst resultaat voor ogen.

- Bereid je goed voor
Een geslaagde onderhandeling begint met een goede voorbereiding. Als OR moet je vooral zorgen dat je beschikt over alle informatie die nodig is om je standpunt te bepalen. Dat zijn relevante feiten en cijfers, maar ook wensen van de achterban. Verdiep je ook in de belangen van de bestuurder.
- Luister en stel vragen
Onderhandelen gaat misschien nog wel meer over goed luisteren dan over veel praten. Als je goed luistert naar de bestuurder, kun je ook betere vragen stellen. Dat helpt je om de motieven van de bestuurder beter te begrijpen. Door aandachtig te luisteren laat je zien dat je begrip hebt voor de belangen van de ander. Daarmee schep je de juiste omstandigheden voor een opbouwend proces.
- Kies je onderhandelingsstrategie
Bij het onderhandelen kun je diverse strategieën gebruiken. Je kan inzetten op een win-winsituatie waarin zowel de OR als de bestuurder iets winnen bij de uitkomst. Als de bestuurder weinig ruimte laat voor een compromis, kan het nodig zijn om het hard te spelen. Je geeft dan niet toe, maar houdt vast aan je eisen. De ideale weg is onderhandelen op basis van argumenten. Je onderbouwt beiden je standpunt en geeft daar bewijzen voor.
- Bepaal hoe ver je wilt gaan
Onderhandelen gaat beter als je allebei flexibel bent. Soms moet je concessies doen om een resultaat te bereiken. Je moet alleen wel van tevoren vaststellen tot hoever je daarmee wilt gaan. Als je alleen maar inlevert, is er wel een akkoord, maar sta je met lege handen. Dat zal je achterban niet waraderen. Zorg dat je akkoord gaat met een voorstel dat in het belang van de werknemers is.
Ook beter leren onderhandelen? Schrijf je dan nu in voor de Training effectief onderhandelen voor de OR/