Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

Werkstress is de grootste beroepsziekte

Werkstress als reden voor verzuim is gestegen van zestien procent in 2015 naar inmiddels twintig procent van het totale verzuim. Zestien procent van de werknemers ervaart burn-outklachten. Dit leidt tot uitval, misère voor de werknemer en hoge kosten voor de werkgever. Werkstress is inmiddels beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes. Werknemers verzuimen daarom per jaar maar liefst 7 miljoen dagen! Dat is de reden dat er ieder jaar een Week van de werkstress wordt gehouden.

Werkstress kan heel veel verschillende oorzaken hebben en zich manifesteren in even zoveel symptomen. Maar de mensen die er mee te maken kregen, hebben één ding gemeen: als ze er eerder over hadden gesproken met hun omgeving, thuis en op het werk, dan was het waarschijnlijk nooit zo ver gekomen. Daarom is het belangrijk om werkstress bespreekbaar te maken. Daar kan de OR of VGWM-commissie een belangrijke rol bij spelen.

  • Gebruik de informatie van de Week van de werkstress om de werkstress op de agenda te zetten van de Overlegvergadering. De OR heeft immers een stimulerende taak om de arbeidsomstandigheden te verbeteren.
  • Kijk of er beleid is geformuleerd om stress tegen te gaan. Is het opgenomen in de RI&E? Als er beleid is, is dat dan meer dan een papieren tijger?
  • Inventariseer waar de werkdruk en werkstress het hoogst is en vraag aan de bestuurder om hiermee aan de slag te gaan.
  • Zorg ervoor dat werknemers en leidinggevende sneller stress gerelateerde klachten herkennen. De bestuurder kan hierover voorlichting geven.
  • Ongewenst gedrag levert ook stress op. Bevorder dat werknemers in een veilige omgeving kunnen werken. Zorg voor een luisterend oor en een vertrouwenspersoon. Of  richt een (digitaal) prikbord in waar werknemers anoniem hun zorgen kunnen delen.
  • Vraag de achterban naar hun oplossingen voor werkstress en bespreek dit met de bestuurder.
  • Volg de cursus OR en arbo als u hiermee en met de arbeidsomstandigheden aan de slag wilt.
De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: