Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoeken

Het wordt met de WAB makkelijker om iemand te ontslaan

De cursus or en personeel 2ministerraad heeft onlangs besloten dat het Kabinet maatregelen (De Wet arbeidsmarkt in balans) neemt om werknemers makkelijker te kunnen ontslaan. De ministerraad vindt dat te veel mensen met een kort tijdelijk contract werken. Dat heeft tot gevolg dat zij onzeker zijn over hun financiën en bijvoorbeeld ook geen pensioen opbouwen. De plannen moeten meer mensen aan vast werk helpen, omdat dat voor werkgevers aantrekkelijker wordt gemaakt. Werknemers in vaste dienst ontslaan wordt makkelijker en mensen met een flexcontract laten werken wordt duurder voor werkgevers. Dat heeft grote gevolgen voor het aannamebeleid. Uw OR heeft daarover instemmingsrecht (artikel 27 WOR lid 1e). Let daarom goed op of door de veranderende regels het aannamebeleid gaat veranderen in uw organisatie.

Ontslagrecht

Het ontslagrecht wordt met de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in 2020 ingrijpend veranderd. Dat heeft gevolgen voor werkgevers en werknemers. De werkgever heeft niet meer aan te tonen dat er één duidelijke ontslagreden is. Hij mag ook aangeven dat er meerdere kleine redenen zijn om iemand te ontslaan. De werknemer krijgt in zulke gevallen recht op meer ontslagvergoeding. Voor elk jaar dienstverband wordt de vergoeding opgebouwd met een derde van het maandsalaris. Alleen als de werknemer met pensioen gaat of ziek wordt dan hoeft de werkgever de ontslagvergoeding niet te betalen. Ook moet de werkgever straks meer WW-premie betalen voor flexwerkers en andere werknemers met een tijdelijk contract.

Tijdelijke contracten

Er gaat nog meer veranderen. De werkgever mag met de WAB weer drie jaar op rij een tijdelijk contract aanbieden. Dat was in de Wet Werk en Zekerheid terug gebracht naar maximaal twee jaar. Om daarna opnieuw een tijdelijk contract te krijgen bij dezelfde werkgever, moet de werknemer minstens drie maanden uit dienst zijn. Dat zijn in de Wet Werk en Zekerheid zes maanden. De flexwerker bouwt straks vanaf de eerste werkdag een ontslagvergoeding op. Dus als de werknemer bijvoorbeeld een half jaar werkt en het contract wordt niet verlengd dan heeft hij al recht op een vergoeding. Ook wordt de proeftijd verlengd. Werkgevers mogen werknemers een proeftijd van vijf maanden geven in plaats van 2 maanden. Bespreek als OR met de bestuurder wat de nieuwe wet zal betekenen voor uw organisatie. Het is van belang dat u zich voor het overleg eerst een mening vormt.  Hoe kijkt de OR aan tegen flexwerk en het aannamebeleid?

Meer weten

OR Academy biedt de cursus OR en de WAB waarin de nieuwe wetgeving en de oude wetgeving wordt vergeleken. U kunt dan eenvoudiger het gesprek met de bestuurder voeren.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: