Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

Tips voor meer invloed PVT

De invloed van de PVT vergroten: hoe doe je dat? De rechten van de personeelsvertegenwoordiging lijken op die van de OR, maar dan in een gedeeltelijk afgezwakte vorm. Omdat de PVT uit minder leden bestaat en minder rechten heeft dan de ondernemingsraad, is overtuigingskracht essentieel om de bestuurder mee te krijgen met uw visie. Het ontwikkelen van verschillende specifieke vaardigheden voor de PVT kan daarbij helpen. Bekijk de onderstaande tips om meer invloed te krijgen.

Invloed PVT vergroten
 1. Effectief beïnvloeden
  Omdat de PVT vaak informeel contact heeft met de bestuurder, zijn vaardigheden als effectief beïnvloeden en overtuigen heel belangrijk. Het is in het voordeel van de PVT om hieraan te werken. Bij beïnvloeden is het belangrijk dat u duidelijke doelen hebt. Wat wilt u bereiken en hoe gaat u dat vervolgens realiseren? Als het doel duidelijk is, kunt u een strategie bedenken om dat doel te bereiken. Wilt u effectief leren beïnvloeden? Bekijk deze training over invloed PVT.
 2. Achterban inzetten
  De bestuurder wil vaak draagvlak voor zijn besluiten hebben en is daarom vaak gevoelig voor de mening van de achterban. Gebruik dit in uw voordeel en bedenk wanneer het nuttig is om de achterban in te zetten. Stuur een vragenlijst de organisatie in om de mening van de achterban te peilen.
 3. In de bestuurder verplaatsen
  Om met krachtige argumenten te komen, is het belangrijk om u allereerst in de bestuurder te verplaatsen. Probeer bijvoorbeeld tijdens een overleg met de bestuurder beter door te vragen om zijn beweegreden te begrijpen. Wat zijn de overtuigingen, twijfels en belangen van de bestuurder en hoe kunt u daarop inspelen? Veel beslissingen zullen bijvoorbeeld financieel gedreven zijn. Als de PVT met een goedkoper alternatief kan komen, zal de bestuurder daar eerder gevoelig voor zijn.
 4. Krachtenveldanalyse maken
  Zet de verschillende stakeholders binnen uw organisatie op een rij. Hoe kunt u deze gebruiken als bondgenoot? Denk niet alleen aan de bestuurder, maar ook bijvoorbeeld aan HR, de achterban, of de preventiemedewerker. Door het maken van een krachtenveldanalyse krijgt u inzicht in de positie van verschillende partijen en hun belangen bij bepaalde uitkomsten. Daarna schat u in hoe ze zich op zullen stellen en of u ze mee kunt krijgen met de PVT.
 5. Externen inschakelen voor meer invloed PVT
  Schakel een extern persoon in die doorvraagt en met een frisse blik checkt wat er daadwerkelijk bereikt wordt. Dit kan bijvoorbeeld een trainer of vakbondsbestuurder zijn die de juiste kennis in huis heeft over de rechten van de PVT en beter ziet waar er nog speelruimte is om bepaalde zaken voor elkaar te krijgen. Gebruik deze inzichten voor uw zelfevaluatie.
De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: