Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

Werknemers moeten meer bewegen

Het CBS heeft onderzocht hoeveel we bewegen op het werk. Dat is niet zo veel. Een fulltime medewerker zit gemiddeld ruim vier uur achter zijn computer. Dat aantal uren is het hoogste in de informatie- en communicatiesector, want daar zit men 6,9 uur per werkdag. De financiële dienstverlening is met 6,5 uur een goede tweede. In werkelijkheid zitten we nog langer, want ook thuis brengen we veel tijd zittend door. Het aantal uren komt dan al gauw op zo’n 10 uur per dag. De OR en de PVT kunnen een bijdrage leveren dat we meer bewegen op het werk.

Diabetes

Weinig bewegen kan leiden tot diabetes. In 2025 kan het aantal diabetespatiënten oplopen tot zo’n 1,3 miljoen. Om de groei tegen te gaan kunnen werkgevers beweging stimuleren en de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging kan hem daarbij helpen. Zorg dat uw werkgever volgend jaar meedoet aan de Nationale traploopweek om werknemers te stimuleren de trap in plaats van de lift te nemen. Onlangs deden aan de Traploopweek slechts zo’n 300 organisaties mee.  Het stimuleren van traplopen bij werknemers, zou na twaalf weken al een positief effect op fitheid, gewicht en bloeddruk hebben.

Tips

Uw OR of PVT kan de werkgever de volgende tips geven om bewegen op de werkvloer te stimuleren:

  1. Zorg dat werknemers bewuster worden om meer te bewegen.
  2. Vergader eens wat vaker staand. De vergaderingen zullen bovendien veel sneller verlopen, zodat u minder tijd kwijt bent met vergaderen. Probeer dat eens tijdens de Overlegvergadering.
  3. Schaf zit-sta tafels of bureaufietsen (een hometrainer in de vorm van een bureaustoel) aan.
  4. Plak bij de liften stickers om werknemers op te roepen om de trap te nemen.
  5. Maak trappenhuizen aantrekkelijker om te lopen. Als ze leuk ingericht zijn met kunst dan wordt het een prettigere plek om te lopen.
  6. Stimuleer lunchwandelen in de organisatie.
  7. Zorg dat de koffie en thee verder weg te vinden zijn. Hierdoor lopen mensen meer dan als ze koffie en thee binnen handbereik hebben.
  8. De werkgever kan ‘meer bewegen op de werkvloer’ opnemen in het arbobeleid. Meer over het arbobeleid vindt u in de arbotraining ondernemingsraad.
De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: