Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

Werkgevers versoberen arbeidsvoorwaarden tijdens coronacrisis

dreamstime m 18320394 1De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de arbeidsvoorwaarden. Maar liefst twee op de vijf werkgevers versoberden tijdens corona de arbeidsvoorwaarden van werknemers. Eén op de zes verplichtte zijn personeel vakantiedagen op te nemen wegens gebrek aan werk. Eén op de drie staakte de onbelaste vaste reiskostenvergoeding aan werknemers, al had het kabinet laten weten dat die gewoon door mocht lopen, zelfs voor thuiswerkers. 3% van de werkgevers vroeg het personeel zelfs om een loonoffer: minder loon of afzien van vakantiegeld. Bij organisaties waar vanwege corona veel minder werk was, liep dat zelfs op tot 11%. Dat blijkt uit de resultaten van OR Trends, een groot onderzoek onder bijna 600 ondernemingsraden in Nederland, uitgevoerd door Performa OR, adviesbureau OR Coach en Unger Nolet Advocaten.

Instemming OR

Werkgevers zijn verplicht hun ondernemingsraad te laten instemmen bij tussentijdse, collectieve wijzigingen van de arbeidsvoorwaarden die niet in de cao staan (artikel 27 WOR). Uit OR Trend bleek dat dat in 36% van de gevallen niet gebeurde. Bij de ondernemingsraden die wel om instemming waren gevraagd, kwam in drie op de tien gevallen het instemmingsverzoek van de werkgever te laat.

Inhuren

Bij drie op de tien (29%) van de ondervraagde organisaties nam het werk door corona toe, met name bij non-profit (38%) en overheidsorganisaties (39%). Om deze extra workload aan te kunnen, werden in de helft (50%) van de gevallen extra medewerkers ingehuurd. Bij een op de drie (33%) moest het bestaande personeel het extra werk zelf opvangen.

NOW-effect

Bijna één op de zes (15%) organisaties zag de hoeveelheid werk door corona juist afnemen. Werkgevers spaarden daarbij vooral hun vaste werknemers. Ze sneden namelijk in de zogenaamde flexibele schil: 38% stopte met de inzet van ZZP’ers, 69% verlengde aflopende tijdelijke contracten niet en 62% lastte een vacaturestop in. Collectief ontslag als direct gevolg van de coronacrisis kwam gedurende de uitvraag van het onderzoek nog niet veel voor. Dat is waarschijnlijk het gevolg van de eerste NOW-regeling van het kabinet: gericht op behoud van werkgelegenheid met loonkostensteun en op het beboeten van werkgevers die werknemers wilden ontslaan.

Meer weten over arbeidsvoorwaarden? Volg de cursus OR en arbeidsvoorwaarden.

Bron: Performa OR

OR Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews
De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: