Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

De WAB komt eraan!

juridisch 24Het Kabinet wil met het wetsvoorstel Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) het verschil tussen flexwerk en vast werk verkleinen. Vooral veel jonge werknemers gaan iedere keer van tijdelijk naar tijdelijk contract. Met de WAB krijgen zij meer zekerheid.

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Wouter Koolmees,  probeert met de WAB om het voor bedrijven aantrekkelijker te maken om mensen in vaste dienst te nemen en flexwerk te ontmoedigen. De Tweede Kamer is nu akkoord gegaan met de  Wet arbeidsmarkt in balans (WAB).

Hoofdlijnen WAB

De Wet arbeidsmarkt in balans heeft de volgende punten:

  1. Ontslag wordt ook mogelijk als er sprake is van een optelsom van omstandigheden, de zogenaamde cumulatiegrond. Nu moet de werkgever aan 1 van de 8 ontslaggronden (oa verval arbeidsplaatsen, disfunctioneren, langdurig arbeidsongeschikt) volledig voldoen. Er komt een nieuwe negende grond die de rechter de mogelijkheid geeft omstandigheden te combineren. Ontslag wordt daarmee makkelijker.
  2. Werknemers krijgen vanaf de eerste dag recht op een transitievergoeding (ontslagvergoeding), ook tijdens de proeftijd.
  3. Het afschaffen van de hogere opbouw van de transitievergoeding voor werknemers die langer dan tien jaar in dienst zijn geweest.
  4. De opeenvolging van tijdelijke contracten (de ketenbepaling) wordt verruimd. Nu is het mogelijk om aansluitend 3 contracten in 2 jaar te aan te gaan. Dit wordt 3 jaar.
  5. Ook wordt het mogelijk om de pauze tussen een keten tijdelijke contracten per cao te verkorten van 6 naar 3 maanden als er sprake is van terugkerend tijdelijk werk dat maximaal 9 maanden per jaar kan worden gedaan.
  6. Payrollbedrijven kunnen straks geen uitzendbeding en ruimere ketenbepaling meer hanteren voor payrollwerknemers. Daarnaast krijgen payrollwerknemers recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als werknemers die bij de werkgever in dienst zijn.
  7. Er worden maatregelen genomen om verplichte permanente beschikbaarheid van oproepkrachten te voorkomen. Zo moet een werknemer minstens 4 dagen van tevoren worden opgeroepen door de werkgever. Ook houden oproepkrachten recht op loon als het werk wordt afgezegd. De termijn van 4 dagen kan bij cao worden verkort tot 1 dag.
  8. De ww-premie wordt voor werkgevers voordeliger als ze een werknemer een vaste baan aanbieden in plaats van een tijdelijk contract. Nu is de hoogte van de ww-premie afhankelijk van de sector waar een bedrijf actief in is.

Het wetsvoorstel gaat naar de Eerste Kamer. Als de Eerste Kamer ook instemt met het voorstel, gaan de wijzigingen per 1 januari 2020 in.

De OR

Voor de OR is het interessant om te kijken of door de WAB het aanname en ontslagbeleid van uw organisatie gaat veranderen. Zet dit onderwerp daarom eens op de agenda van het overleg met de bestuurder. Als u meer wilt weten over de WAB, volg dan de cursus over het nieuwe ontslagrecht van OR Academy. In een dag zetten we alle veranderingen en gevolgen voor u op een rij. We kunnen ook een cursus voor u op maat maken. We geven de cursus dan bij u in de buurt op een datum dat het u uitkomt. Meer informatie hierover: info@or-academy.nl

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: