Thuiswerken wordt een steeds belangrijkere arbeidsvoorwaarde. Werkgevers en werknemers maken steeds vaker afspraken over thuiswerken. Dat doen leidinggevenden met individuele medewerkers, maar ook bestuurders maken afspraken via de ondernemingsraad. Ook in de cao staan vaker passages over thuiswerken. Bij alle cao’s die dit jaar ingaan of al zijn ingegaan, is het percentage afspraken over thuiswerken gestegen van 8% naar 31%. Dat zocht werkgeversvereniging AWVN uit op verzoek van NU.nl.
Thuiswerkvergoeding
Wat werkgevers en vakbonden in de cao’s afspreken over thuiswerken, verschilt per cao. Vaak worden er afspraken gemaakt over de thuiswerkvergoeding. De meeste partijen gaan mee in de berekening van Nibud van circa 2 euro per dag. Een struikelblok is de fiscale aftrekbaarheid van deze vergoeding. De woon-werkvergoeding komt daarvoor nu nog in aanmerking, maar deze eindigt per 1 juli. De werkgeversvereniging AWVN ziet daar graag iets anders voor terugkomen.
Noodgedwongen
Veel werknemers werken nu noodgedwongen thuis. Zij merken dat thuiswerken veel voordelen heeft. In het verleden is vaak geprobeerd om thuiswerken te stimuleren. Hierdoor verliezen werknemers minder tijd aan reizen en in de file staan. Werkgevers en werknemers hebben ondervonden dat het ook echt werkt. Toch zitten er ook haken en ogen aan thuiswerken. De werkgever blijft bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de thuiswerkplek en wat betekent thuiswerken voor de privacy en betrokkenheid van de werknemer bij de organisatie. OR Academy zet de mogelijkheden en regelingen voor u op een rij in de cursus OR en thuiswerken.