Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Herken de signalen voor de komende reorganisatie

luisteren 13

Reorganisaties hebben soms grote gevolgen voor uw achterban. Werknemers verliezen hun baan of onderdelen worden afgestoten. De gevolgen voor een organisatieverandering kunnen meevallen als er snel wordt gereageerd. Het is mogelijk dat de OR invloed uit kan oefenen op de reorganisatie. De OR heeft adviesrecht bij belangrijke wijzigingen in de organisatie en kan onderwerpen op de agenda zetten. Een reorganisatie komt vaak niet uit de lucht vallen. Er zijn vaak verschillende signalen. Het is voor de OR de kunst om die te herkennen. Waar moet u op letten?

  1. Zorg dat u goed geïnformeerd bent. De meeste reorganisaties hebben te maken met de financiële situatie van een organisatie. Kijk daarom naar de kwartaalcijfers. Hoe is de afgelopen periode gegaan? Is er voldoende geld in kas om de rekeningen te betalen. Wordt er nog winst gemaakt en hoe komt die winst tot stand? Is er sprake van een omzetdaling en waarom daalt de omzet? Als u hier meer informatie over wilt, kijk dan eens naar de Financiële  APK over gevarensignalen.
  2. Een ander signaal is het afnemen van de bestellingen en de toename van de voorraad. Dat zijn duidelijke signalen dat het niet goed gaat.
  3. Veranderende wetgeving kan ook een signaal zijn dat de organisatie in zwaar weer gaat komen. Als er nieuwe regels komen waaraan de organisatie aan moet voldoen dan kan dat veel geld en moeite kosten. Is dat er wel? Heeft dat gevolgen voor de dienstverlening?
  4. Verschillende wisselingen in het management en bestuur kunnen een signaal zijn dat het niet goed gaat met de organisatie. De organisatie is dan meer naar binnen gericht en dat kan negatieve gevolgen hebben voor de concurrentiepositie.
  5. Een forse toename van de overleggen en heidagen van het management kan een signaal zijn dat het niet goed gaat.
  6. Het niet invullen van vacatures is ook een signaal dat er iets aan de hand is.
  7. Ook een groot verloop onder het personeel kan een signaal zijn. Is de sfeer veranderd of lopen de kwalitatief goede mensen de organisatie uit? Dat kan gevolgen hebben voor de productie of de dienstverlening.
  8. Een forse stijging in het ziekteverzuim is ook een teken dat het niet goed gaat. Wat zijn de gevolgen van een hoog ziekteverzuim?
  9. Een direct signaal kan de bestuurder geven tijdens het artikel 24-overleg. Hij kijkt dan vooruit en geeft aan welke voorgenomen besluiten er aankomen. Zit er een reorganisatie aan te komen? U kunt er natuurlijk ook naar vragen.

Als u advies wilt over de signalen en een komende reorganisatie neem dan contact met ons op (085 0432268). We kijken dan hoe we u kunnen helpen.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: