Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Schokkende cijfers over bedrijfsongevallen

ongeval op het werk 9Maar liefst 1 op de 4 werknemers in een risicovol beroep is wel eens het slachtoffer geweest van een bedrijfsongeval. Dit blijkt uit onderzoek van vakbond het CNV. Ongeveer 2 miljoen Nederlanders  werken in gevaarlijke beroepen. Dat zijn dus zo’n 500.000 werknemers! 36% van alle werknemers stelt dat er steeds meer onveilige situaties op de werkvloer ontstaan door de hoge werkdruk. Snelheid gaat daarnaast vaak boven veiligheid, stelt 25% van de ondervraagden. Bijna 1 op de 5 werknemers heeft zich wel eens ziekgemeld door een ongeval op het werk en 23% stelt dat de werkvloer de laatste jaren onveiliger wordt.

Schokkende cijfers

‘Schokkende cijfers die ons beeld bevestigen dat de werkplek steeds onveiliger wordt, mede door de hoge werkdruk,’ aldus CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden. ‘Dit is de schaduwzijde van een florerende economie. Werknemers mogen echter nooit het slachtoffer worden van de groei-ambities van werkgevers. Veiligheid gaat boven alles. Honderdduizenden Nederlanders verkeren echter vaak in een onveilige situatie, blijkt uit dit onderzoek.’ 21% van de ondervraagden zegt dat het behalen van een hoge omzet meer prioriteit heeft dan de veiligheid van medewerkers. 17% stelt dat de werkgever klachten van werknemers negeert over onveilige situaties op de werkvloer.

Topje van de ijsberg

Opvallend is dat werknemers in de sector ‘Openbaar bestuur en overheidsdiensten’ het vaakst (45%) aangeven dat zij zich regelmatig in een onveilige situatie op het werk bevinden. 42% is daar wel eens het slachtoffer geworden van een bedrijfsongeval. Van Wijngaarden: ‘De cijfers uit ons onderzoek zijn vele malen hoger dan de cijfers van Inspectie SZW, die melding doet van een paar duizend bedrijfsongevallen per jaar. De cijfers van SZW zijn dus blijkbaar het topje van de ijsberg. De 25% bedrijfsongevallen uit ons onderzoek zijn omgerekend 500.000 mensen. We vermoeden dat werkgevers vaak geen melding doen van bedrijfsongevallen en de veiligheid op de werkplek vaak met voeten wordt getreden.’

Geen schijnoplossingen

‘Het CNV pleit daarom voor betere handhaving: meer inspecties en betere controles op de werkvloer. Werkgevers moeten bovendien niet vluchten in schijnoplossingen, zoals alcohol- en drugscontroles bij werknemers. 3% van de ongevallen ontstaat door alcohol- of drugsgebruik, toont dit onderzoek aan. Blijf daarop testen maar doe ook andere investeringen in veiligheid,’ roept Van Wijngaarden op.

De rol van de medezeggenschap

De PVT en OR kunnen een bijdrage leveren om het werk veiliger te maken. Zet het onderwerp op de agenda. Vraag aan de preventiemedewerker hoe het werk veiliger kan worden. Kijk ook naar de RI&E en het plan van aanpak. Moet het worden aangepast? Is uw RI&E nog actueel? U hebt instemmingsrecht bij de aanpassing van de RI&E. Als u meer wilt weten over uw rol bij veilig werken volg dan onze arbocursus.

Bron: CNV

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: