Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Weinig zaken voor de Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden

juridisch 24De Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden (LCvV) is bemiddelaar en scheidsrechter bij meningsverschillen tussen cliëntenraden en zorgaanbieders. Deze commissie treedt op bij meningsverschillen tussen cliëntenraden en zorginstellingen over de uitvoering van de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz 2018). Uit het jaarverslag 2020 van de commissie blijkt dat nog maar weinig meningsverschillen bij de commissie terecht zijn gekomen. De LCvV heeft in 2020 slechts 9 verzoekschriften ontvangen waarvan er in 2020  over 7 een uitspraak kwam. Er zijn er 2 in 2021 afgehandeld. In 2019 waren dat er nog 10. Het is niet duidelijk of de commissie bij cliëntenraden onbekend is of dat er weinig conflicten zijn.

Niet ontvankelijk

Van de 7 beoordeelde zaken in 2020 luidde maar liefst 3 keer de uitspraak dat het verzoek niet ontvankelijk was dan wel de commissie niet bevoegd. Het is voor cliëntenraden van belang goed te kijken of de LCvV wel de juiste partij is om de zaak voor te leggen. Interessant is ook om te kijken uit welke sectoren de zaken kwamen. De in 2020 door de LCvV behandelde zaken waren afkomstig uit volgende sectoren:

  • VV&T 4
  • GGZ 0
  • VG 1
  • Ziekenhuizen 0
  • Overig 2
Behandelde zaken

Zowel de cliëntenraad als de zorginstelling diende zaken in bij de LCvV. Van de in 2020 behandelde zaken was de zorgaanbieder 4 keer en de cliëntenraad 3 keer de indiener van het verzoekschrift. Er vonden in 2020 geen bemiddelingsgesprekken plaats. In 2 zaken werd verzocht om een spoedbehandeling en een voorlopige voorziening. In een geval is die procedure gevolgd.

Meer weten

Wilt u meer weten de Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden of over de zaken uit het jaarverslag? Kijk dan op de website van de LCvV.  Daar vindt u ook hoe en wanneer u met uw geschil terecht kunt bij deze commissie.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: