Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft de jaarplanning bekendgemaakt. Daarop staan weer een heleboel wijzigingen die belangrijk zijn voor groepen werknemers. Zo komt er meer duidelijkheid over arbeidsrelaties en meer zekerheid voor flexwerkers en wordt het concurrentiebeding ingeperkt. Uitzendbureaus krijgen te maken met strengere regels en er zijn plannen voor een verplichte gedragscode over ongewenste omgangsvormen. De aanpassing van de Wet op de ondernemingsraden (WOR), die eerder was aangekondigd, wordt niet in 2025 behandeld. Met deze aanpassing zou de OR verplicht worden een arbocommissie in te stellen, zou het advies- en instemmingsrecht uitgebreid worden over meerdere thema’s en zouden medewerkers in organisaties waar geen OR is, instemmingsrecht krijgen over arbozaken.
Een greep uit de onderwerpen die in 2025 wel op de agenda van SZW staan:
- Arbeidscontracten
Er komt een evaluatie van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) die in 2020 werd ingevoerd. Ook ligt er een wetsvoorstel voor modernisering van het concurrentiebeding en wordt de =hoogte van de transitievergoeding aangepast.
- Uitzendwerk
De eerder uitgestelde invoering van de Wet toelating terbeschikkingstelling arbeidskrachten (Wtta) met een toelatingsstelsel voor uitzendbureaus, een wetsvoorstel over maatregelen bij het tijdelijk inlenen van personeel en een nadere verkenning van een uitzendverbod in bepaalde sectoren.
- Arbeidsomstandigheden
Een voortgangsrapportage van de Arbovisie 2040 en de aanbieding van de Arbobalans, een wetsvoorstel voor een gedragscode ongewenste omgangsvormen en een voortgangsrapportage van het actieprogramma seksueel grensoverschrijdend gedrag en geweld, een wetsvoorstel over stoffengerelateerde beroepsziekten, een uitbreiding van het aantal erkende beroepsziekten, een voortgangsbrief over asbest en een wetsvoorstel over de vergunningplicht omgaan met asbest.
- Duurzame inzetbaarheid
Het wel of niet voortzetten van de subsidieregeling duurzame inzetbaarheid (MDIEU), die ook gebruikt kan worden voor vervroegd uittreden, en een eerste plan van aanpak voor een leven lang ontwikkelen (LLO).
- Beloning en minimumloon
Een wetsvoorstel over de implementatie van de EU-richtlijn over loontransparantie (gelijke beloning voor gelijk of gelijkwaardig werk), een verkenning over het (minimum)jeugdloon en de gebruikelijke aanpassing van het minimumloon per 1 januari en per 1 juli.
Als OR heb je een grote vinger in de pap als het gaat om regelingen die te maken hebben met het personeel. Wil je weten waar je allemaal over kan meebeslissen? Volg dan de cursus OR en personeelsbeleid.