Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

Tips voor de OR bij duurzame inzetbaarheid

‘Inzetbaarheid’ is tegenwoordig het toverwoord: een baan voor het leven bestaat niet meer. Om medewerkers inzetbaar te houden is een doordacht beleid nodig. Huidig beleid is vaak gericht op gezondheid en op ouderen. Maar duurzame inzetbaarheid start al op de eerste werkdag. Hoe blijf ik als medewerker inzetbaar, wat voor kwalificaties zijn er nodig en hoe blijf ik gezond? En bestaat mijn werk over 5 jaar nog wel of is het geautomatiseerd? Waar kan je als ondernemingsraad nu op letten als het gaat om duurzame inzetbaarheid:

  1. Een goed arbobeleid is een belangrijke voorwaarde. Is er een actuele RI&E en plan van aanpak gemaakt en worden de maatregelen ook uitgevoerd.
  2. Wordt er een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek aangeboden ook bij aanvang van bepaalde werkzaamheden? En als blijkt dat medewerkers gezondheidsklachten hebben is er dan ook hulp bij opvolging?
  3. Sommige CAO’s kennen duurzame inzetbaarheidsbepalingen zoals loopbaangesprekken, scholingsbudgetten en verlofuren in de vorm van een levensfasebudget. Wordt het actief gepromoot en door medewerkers gebruikt? En geven jullie invulling aan de bevorderende taak om de CAO na te leven.
  4. En een consulent duurzame inzetbaarheid is een goede investering. Deze is het centrale aanspreekpunt en adviseert over maatregelen. Inventariseert vragen van individuele werknemers en vertaalt ze naar nieuw beleid.
  5. Toekomstgericht personeelsbeleid is bij uitstek een onderwerp voor op de bespreking algemene gang van zaken. Welke “type” medewerkers zijn in de toekomst (niet meer) nodig en hoe gaat de organisatie daar mee om (instroom, uitstroom, omscholing)
  6. Een goede afstemming werk en privé is een voorwaarde om lang inzetbaar te blijven. Is de achterban op de hoogte van de wet flexibel werken? Dit is een officieel verzoek tot aanpassing arbeidsduur, arbeidsplaats en werktijd.
  7. Bekijk advies- en instemmingsaanvragen met de duurzame inzetbaarheidsbril op. Is er ruimte om flexibel te werken, mogelijkheid tot interne mobiliteit en krijgen mensen meer taakinhoud of verantwoordelijkheid.

Meer weten…….. Volg de training OR en duurzame inzetbaarheid. U krijgt in een ochtend tips om met dit onderwerp aan de slag te gaan.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: