Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

Vanaf 1 oktober meer invloed op pensioen

OR en pensioenen

Uw OR hebt vanaf 1 oktober 2016 meer bevoegdheden over de pensioenen. Het instemmingsrecht uit artikel 27 is dan uitgebreid. Uw OR heeft dan instemmingsrecht bij de vaststelling, wijziging of intrekking van alle pensioenovereenkomsten, ongeacht de pensioenuitvoerder. Dat betekent dat ook als de pensioenen zijn ondergebracht bij een pensioenfonds of een buitenlandse pensioenuitvoerder u instemmingsrecht heeft. U hebt meer invloed op pensioen, maar er zijn uitzonderingen. U hebt geen instemmingsrecht als de pensioenovereenkomst is ondergebracht bij een verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds. Ook als het pensioen is geregeld in de cao of een arbeidsvoorwaardenregeling, vastgesteld door een publiekrechtelijk orgaan (artikel 27 lid 3) heeft de OR geen instemmingsrecht.

Er verandert dus een hoop, omdat u tot nu toe slechts instemmingsrecht heeft bij pensioenregelingen die bij een verzekeraar worden ondergebracht. Dat gold voor slechts een deel van de pensioenen. Verder wordt het informatierecht versterkt in de WOR, zodat u over de pensioenovereenkomst kunt overleggen. De bestuurder moet de ondernemingsraad (in het nieuwe artikel 31f WOR) informeren over elke voorgenomen vaststelling, wijziging of intrekking van een uitvoeringsovereenkomst of uitvoeringsreglement van de pensioenovereenkomst.

De SER komt met informatie waarin overzichtelijk staat wat uw rechten zullen zijn en hoe u om kunt gaan met pensioenen. Als u daar niet op wilt wachten dan kunt u meedoen aan de actualiteitenbijeenkomsten ‘Naar een nieuwe WOR’ van OR Academy. U wordt dan in een ochtend of middag bijgepraat over de veranderingen in de WOR en hoe u aan de slag kunt gaan.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: