Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Jaarlijks steeds meer arbeidsongevallen

ongeval op het werk 9Werknemers raken steeds vaker betrokken bij ernstige ongevallen op het werk. Uit cijfers van de Inspectie SZW blijkt dat het aantal meldingen van een arbeidsongeval met 4% is gestegen van 4212 in 2017 naar 4368 in 2018. Er vielen toen bij 70 arbeidsongevallen 71 dodelijke slachtoffers, een stijging ten opzichte van de 54 dodelijke slachtoffers die vielen bij ongevallen in 2017. De meeste van deze fatale ongelukken vonden plaats in de sectoren bouw, vervoer en opslag, handel en industrie.

Cultuur

Inspecteur-generaal Marc Kuipers: ,,Dit is een triest bericht. Het is in ons aller belang dat wie ’s ochtends gezond naar zijn werk gaat, ’s avonds ook weer veilig en gezond thuiskomt. Helaas is veilig werk niet vanzelfsprekend. We zien in deze economie dat er sneller en efficiënter moet worden gewerkt. Gevolg: meer onveilige situaties en meer ongelukken. Ik roep bedrijven op meer werk te maken van veilige arbeidsmiddelen, veiligheidsprocedures en een cultuur van gezond en veilig werken. Bedrijven zouden ervan doordrongen moeten zijn dat veiligheid en gezondheid bij het werk staat of valt met de cultuur in het bedrijf.“

Voorkomen

Ongelukken tijdens het werk komen relatief meer voor bij kleine bedrijven met minder dan 10 werknemers. Jongeren tussen 15 en 24 jaar en ouderen zijn ook vaker betrokken bij arbeidsongevallen. Ongelukken zijn vaak te voorkomen. De Inspectie SZW bekijkt of er regels zijn overtreden en hoe een ongeval voorkomen kan worden. Ook bekijkt de Inspectie SZW de mogelijkheid dat bedrijven na een ongeval zelf met een verbeterplan komen waarin goede preventieve maatregelen staan. Daarvoor is gedrag en cultuur in organisaties nodig waarin veel aandacht is voor het voorkomen van ongevallen en voor gezond en veilig werken.

Rol OR en PVT

Als ondernemingsraad heeft u een belangrijke rol als het gaat om veilige arbeidsomstandigheden in uw organisatie. De Arbowet schrijft voor dat er een RI&E moet zijn met een bijpassend Plan van aanpak. De OR heeft instemmingsrecht bij zowel de RI&E en het Plan van aanpak. Ga ook zelf aan de slag met arbeidsomstandigheden, stimuleer dat werknemers betrokken worden en zelf mee kunnen denken over oplossingen om het werk veiliger te maken. Dit levert werkbare oplossingen op die werknemers gaan gebruiken. Schakel de inspectie in als het werk onveilig blijft. Wilt u weten hoe u werk maakt van veiliger werk volg dan onze cursus OR en arbo. 

Bron: Inspectie SZW

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: