Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

De werkkostenregeling wordt ruimer

dreamstime m 18320394 1De Werkkostenregeling (WKR) wordt verruimd, zodat werkgevers tot € 2.000,- hogere onbelaste vergoedingen en verstrekkingen kunnen geven aan hun medewerkers. U moet dan denken aan een kerstpakket, een (elektrische) fiets van de zaak, abonnementen, bedrijfsfitness en dergelijke. De bedoeling is dat de verruiming van de werkkostenregeling ingaat vanaf 1 januari 2020.

Vrije ruimte

De verruiming wordt mogelijk gemaakt, doordat de vrije ruimte van 1,2% naar 1,7% wordt verhoogd voor de eerste € 400.000 van het totale fiscale loon. Deze zogeheten vrije ruimte is het percentage van de totale bruto loonsom dat de werkgever onbelast mag vergoeden. Vooral MKB-werkgevers hebben hier dus profijt van. Boven de 400.000 euro blijft de vrije ruimte van 1,2% gelden. Over het bedrag dat binnen de vrije ruimte valt, betaalt de werkgever geen loonbelasting. Over het bedrag boven de vrije ruimte betaalt de werkgever loonbelasting in de vorm van een eindheffing van 80%.

Rol OR

De OR heeft geen instemmingsrecht. Toch kan de OR met de WKR aan de slag. De OR beschikt immers over het overlegrecht, het initiatiefrecht, het informatierecht en het bevorderingsrecht van artikel 28 WOR. Vraag dus als OR om informatie over de arbeidsvoorwaardelijke regelingen en de plannen rondom de werkkostenregeling binnen de organisatie. De verruiming van de regeling is een goede aanleiding om het onderwerp op de agenda te zetten. Onderzoek bij de achterban welke vergoedingen en verstrekkingen zij belangrijk vinden. Doe voorstellen over hoe de gewenste situatie eruit moet komen te zien aan de bestuurder. Kijk ook in de CAO. Krijgt de OR meer invloed of is juist alles al door de sociale partners geregeld? U kunt verder kijken of de regels en de CAO goed worden nageleefd.

Arbeidsvoorwaardenregeling

Het komt steeds vaker voor dat de bestuurder een arbeidsvoorwaardenregeling (AVR) overeenkomt met de OR, in plaats van een cao met de vakbond. Geldt er in uw organisatie een AVR, of bent u op dit moment in onderhandeling met de bestuurder over de AVR? Wijs hem dan op de mogelijkheid van het hoger onbelast vergoeden, dit kan ervoor zorgen dat u betere arbeidsvoorwaarden voor uw achterban in de wacht weet te slepen. Wilt u weten hoe u met arbeidsvoorwaarden aan de slag kunt, volg dan de cursus OR en arbeidsvoorwaarden.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: