Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

Meer doen met de Kader- of begrotingsbrief

De financiële jaarcyclus start in de loop van het jaar met de kader- of begrotingsbrief. Dat is meestal in het voorjaar. Vooral in de zorg, overheid en in het onderwijs wordt zo’n brief gemaakt. In andere organisaties wordt ook al vooruit gekeken door middel van deelbegrotingsvoorstellen en verlanglijstjes die kunnen worden ingediend door budgethouders.

In de kaderbrief geeft het management aan de budgethouders opdracht om binnen bepaalde kaders jaarplannen, begrotingen en budgetten voor de verschillende bedrijfsonderdelen op te stellen voor het volgende jaar. Naast technische informatie over formats en rekenregels kan het management ook aangeven, welke beleidsuitgangspunten en randvoorwaarden zij daarbij belangrijk vinden.

Als de budgethouders hebben gereageerd dan wordt de begroting voor het volgend jaar opgesteld. Dan is er vaak niet veel meer aan te passen. Als de OR invloed wil hebben op de kaders en uitgangspunten dan moet u niet wachten tot september of oktober, want dan heeft u nog maar weinig speelruimte. Daarom kan het nuttig zijn voor de OR om de inhoud van deze kaderbrief op te vragen. De OR heeft informatierecht, zodat het geen probleem is om deze brief ook te ontvangen. Ook kunt u tijdens het artikel 24-overleg vragen naar de kaders voor de komende begroting. De vraag is vervolgens wat u hiermee moet doen? Hoe leest u de kaderbrief en welke vragen kunt u stellen? Wat kunt u uit het jaarverslag en de begrotingsplannen halen? Als u dat weet dan kunt u ook het onderwerp op de agenda van de Overlegvergadering zetten.

Wilt u aan de slag met de begroting dan kunt u de cursus OR en financiën volgen. U kunt ook samen met een adviseur naar de Kaderbrief kijken en bespreken hoe u ermee aan de slag gaat. Neem contact met ons op als u hier meer over wilt weten: 085 0432268 of stuur een email naar info@or-academy.nl

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: