Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

Steeds meer werkende ouderen op de werkvloer

gesprek met manager 12Misschien is het u opgevallen? Er zijn steeds meer mensen van 65 jaar of ouder met betaald werk. In 2020 waren het er 300 duizend, 3,3% van alle werkenden. De toename heeft twee oorzaken: door de vergrijzing neemt het aantal 65-plussers toe, maar ook is een groter percentage 65-plussers aan het werk. Vooral de arbeidsparticipatie van 65-jarigen is flink toegenomen. In 2003 was 1 op de 10 aan het werk (14 duizend), in 2020 waren dat er ruim 4 op de 10 (84 duizend). Dit blijkt uit cijfers uit de Enquête beroepsbevolking (EBB) van het CBS. Sinds 2003 nam het aantal werkende 65-plussers toe van 75 duizend tot 300 duizend in 2020.
Vergrijzing
De groei van het aantal werkende ouderen komt deels door de vergrijzing van de bevolking. Het totaal aantal 65-plussers nam in de periode 2003–2020 met ruim de helft toe, van 2,1 miljoen naar 3,3 miljoen. Dit weegt echter minder zwaar mee dan de toegenomen nettoarbeidsparticipatie van 65-plussers. Die is in dezelfde periode namelijk meer dan verdubbeld. De participatie van 65-jarigen is het meest gestegen, vooral na 2015. Dit heeft te maken met de stapsgewijze verhoging van de AOW-leeftijd tot 66 jaar en 4 maanden in 2020.
De OR
Deze cijfers kunnen voor uw OR aanleiding zijn om het onderwerp op de agenda te zetten of om eens zelf onderzoek te doen. U kunt de benodigde informatie via de bestuurder opvragen (informatierecht). Hoeveel 65-plussers werken er voor uw organisatie? Als uw organisatie steeds meer ouderen op de werkvloer heeft wat betekent dat dan voor het personeelsbeleid? De OR heeft instemmingsrecht op het aannamebeleid (artikel 27 WOR lid 1e). Verandert dat als er meer ouderen werken voor uw organisatie? Hoe kunnen de oudere (en jongere) werknemers gezond en veilig blijven werken? Als u meer wilt weten over duurzame inzetbaarheid volg dan onze workshop Duurzame inzetbaarheid en de OR. We helpen u in een halve dag op weg om hiermee aan de slag te gaan. 
Bron: CBS
De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: