Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Valkuilen bij het toetsen van de RI&E

ongeval op het werk 9De Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) is de basis voor een goed arbobeleid. De wet is niet erg concreet hoe de RI&E wordt uitgevoerd. Die stelt alleen dat degene die de risico-inventarisatie uitvoert voldoende deskundig moet zijn. Ook moet de RI&E compleet, betrouwbaar en actueel zijn. Toetsing moet worden uitgevoerd door een gecertificeerde kerndeskundige. Dit zijn de BIG geregistreerde bedrijfsarts, gecertificeerde veiligheidskundige, arbeidshygiënist en arbeids- en organisatie deskundige. Toetsing is belangrijk. Het is een soort “kwaliteitscheck” op het eindresultaat.

De OR heeft instemmingsrecht met de keuze van de methode en wijze van uitvoering. Maar bent u daarbij ook kritisch op de wettelijk verplichte toetsing? Er gaat wel eens iets mis. We geven u 11 tips om op te letten.

Tips
 1. Misschien een opendeur: maar is uw RI&E eigenlijk wel getoetst?
 2. Zorg voor een vroegtijdige betrokkenheid dus voordat definitieve keuzes worden gemaakt
 3. De werkgever kiest zelf de kerndeskundige: check of die qua opleiding bij jullie risico’s past.
 4. Maak voordat de OR instemt afspraken over de toetsing. Is het een “papieren” toetsing of is een werkplekbezoek ingepland.
 5. Als de werkgever een contract heeft met een gecertificeerde arbodienst moet deze altijd de RI&E toetsen, dus ongeacht wie de risico-inventarisatie heeft uitgevoerd.
 6. In de certificeringsregeling arbodiensten staat dat een gecertificeerd arbodienst altijd moet toetsen door middel van een werkplekbezoek.
 7. Sommige werkgevers hebben eigen kerndeskundige in dienst. Die maken de RI&E en het plan van aanpak. Formeel is dan geen toetsing meer nodig: dring erop aan dat dit toch gebeurt door een onafhankelijke (externe) kerndeskundige.
 8. De deskundige die de toetsing uitvoert stuurt een afschrift van de het toetsingsrapport aan de ondernemingsraad. Krijgt uw OR die ook?
 9. Is naar de mening van de OR de toetsende deskundige voldoende kritisch? Zijn alle risico’s opgenomen, is de situatie in het bedrijf goed weergegeven en zijn de laatste normen en richtlijnen gebruikt?
 10. Adviseert de kerndeskundige hoe de geconstateerde tekortkomingen kunnen worden verholpen?
 11. Wordt advies gegeven over de prioriteiten en de volgorde van de te nemen maatregelen.
Meer weten

Als u meer wilt weten over het toetsen van de RI&E en veilig en gezond werken volg dan de Basiscursus OR en arbo. We zetten in 2 dagen de mogelijkheden voor de OR op een rij.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: