In elke arbeidsorganisatie bestaat de kans dat werknemers last krijgen van werkstress. Een van de oorzaken hiervan is een hoge werkdruk. Aanhoudende werkstress kan leiden tot verzuim, burn-out en uitval van werknemers. Om dat te voorkomen, moeten werkgevers beleid ontwikkelen om werkdruk te beheersen. De Inspectie SZW controleerde van 1 november 2015 tot 1 maart 2016 organisaties hierop. De Inspectie vindt dat 80 procent van de geïnspecteerde organisaties werkdruk onvoldoende systematisch aanpakt. Dat geldt zowel voor de kleinere als voor de grote organisaties. Bij de helft van de organisaties ontbreekt een systematische, cyclische aanpak om de oorzaken van werkdruk in kaart te brengen. Daardoor blijft de aanpak van werkdruk een ad hoc aanpak en is er te weinig zicht op de effecten van die aanpak.
Aanpak werkdruk
Werkgevers, leidinggevenden en werknemers, maar ook ondernemingsraden, arbodiensten, (kern)deskundigen en sociale partners, spelen een belangrijke rol in het tot stand komen van de aanpak van werkdruk. De Inspectie verwacht dat ze met voortvarendheid hun rol oppakken.
De Inspectie SZW acht het noodzakelijk dat zowel de organisaties als de verschillende deskundigen vanuit hun eigen rol en verantwoordelijkheid meer investeren en samenwerken om werkdruk aan te pakken en meer zicht krijgen op de effecten van de maatregelen. Zo wordt voor iedereen duidelijk dat de aanpak van werkdruk niet alleen wettelijk verplicht is, maar ook goed is voor de organisatie, de mensen die er werken en de producten of diensten die worden geleverd.
OR aan de slag
Uw OR of PVT kan dus aan de slag vanuit zijn eigen rol. De OR heeft verschillende wettelijke mogelijkheden om werkdruk op de agenda te krijgen. Als u niet weet hoe u hiermee aan de slag kunt gaan dan biedt OR Academy een tweedaagse cursus. We kunnen ook een cursus op maat maken. Neem daarvoor contact met ons op (085 – 0432268). Meer informatie kunt u ook bij de Inspectie SZW krijgen. Zij hebben verschillende aanbevelingen om de werkdruk te verminderen.