Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Ingrijpende voorstellen voor de arbeidsmarkt

Vakbonden en werkgeversorganisaties hebben een sociaal akkoord bereikt. Dit kan een drastisch ingreep betekenen in de huidige arbeidsmarkt. De SER heeft dit onlangs gepresenteerd. Werkgevers en de vakbonden volgen grotendeels het rapport van de commissie-Borstlap. Opvallend is dat de Vereniging Zelfstandigen Nederland niet betrokken was bij het sociaal akkoord. Het akkoord heeft grote gevolgen voor Zzp-ers.

De voorgestelde ingrepen zijn volgens de sociale partners nodig omdat er steeds meer ongelijkheid en maatschappelijk ongenoegen is. In het SER-advies dringen ze er daarom op aan dat een nieuw kabinet fors gaat investeren in de zekerheid van werk en inkomen, toekomstig verdienvermogen, sterke publieke dienstverlening en een duurzaam leefklimaat. Sociale partners komen met de volgende voorstellen in het sociaal akkoord:

Voorstellen
  1. De transitievergoeding vervalt als de werkgever in overeenstemming met de (bijna) ontslagen werknemer een begeleidingstraject opstelt om hem te helpen naar een andere baan. Maar als de werknemer hier niet mee instemt, heeft hij nog steeds recht op transitievergoeding.
  2. Er moet een minimum uurtarief voor Zzp-ers van € 30 á € 35 komen. Bieden opdrachtgevers minder, dan kan de Zzp-er naar de rechter en een arbeidscontract eisen.
  3. Bepaalde tijd: drie tijdelijke contracten gedurende maximaal drie jaar. Iemand permanent tijdelijk in dienst houden is niet meer mogelijk. Dat betekent dat een werknemer altijd na (maximaal) drie jaar van tijdelijke contracten een vast contract moet krijgen. De vele uitzonderingen per sector, nu vastgelegd in cao’s, verdwijnen.
  4. Nul-urencontract en oproepcontract worden vervangen door een contract met vaste uren per kwartaal.
  5. Uitzendarbeid beperkt tot ‘piek en ziek’. Als een uitzendkracht aan de slag gaat bij de opdrachtgever, mag hij hier nog maar drie in plaats van vijf jaar werken.
  6. Een uitzendkracht per direct ontslaan mag alleen nog in het eerste jaar. Dit is nu nog in anderhalf jaar.
  7. Interne wendbaarheid: de werkgever mag onder voorwaarden de arbeidsduur (tijdelijk) voor alle werknemers met maximaal 20 procent verlagen bij slechte  bedrijfseconomische omstandigheden.
  8. Er moet een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen komen.

Wilt u meer weten over personeelsbeleid, ontslagbeleid en aannamebeleid? Volg dan de cursus OR en personeelsbeleid. In 2 dagen praten we u bij en gaat u aan de slag met het personeelsbeleid van uw organisatie.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: