Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Sneller door de vergaderstukken heen

Een lid van de cliëntenraad heeft regelmatig leeswerk. Daarnaast krijgt u dagelijks informatie. U vraagt zich misschien af hoe u sneller kunt lezen. Waarschijnlijk heeft u wel eens gehoord dat iedereen een leessnelheid van 800-1000 woorden per minuut kan halen. U kunt dan sneller de stukken van de bestuurder doornemen, maar misschien bent u bang dat u zo alles weer vergeet. Gelukkig hoeft dat niet zo te zijn. Als u de volgende tips toepast, zult u én sneller lezen, én de stof toch beter onthouden dan bij uw gewone leessnelheid.

  1. Lees in de ochtend. U kunt uw leessnelheid verdubbelen en uw concentratie vergroten door in de ochtend te lezen wat u belangrijk vindt.
  2. Het belangrijkste eerst. Verdeel de leesstof in drie categorieën. Het meest belangrijk, belangrijk en het minst belangrijk.
  3. Leer de structuur van het boek kennen. Scan de tekst door bij non-fictie boeken (zoals schoolboeken). Doe dit door eerst de inhoudsopgave door te kijken. Lees daarna de eerste en de laatste zin van elk paragraaf. Dit is belangrijk, want als u begrijpt waar het over gaat en de structuur snapt, bevordert dit uw leessnelheid en vooral het begrip van de tekst.
  4. Bedenk een passende vraag: wat wilt u weten? U kunt uw begrip van de tekst, leessnelheid en concentratie verhogen door de titels en subtitels om te zetten in een vraag. Vervolgens zoekt u in de tekst voor het antwoord op die vraag. Uw leessnelheid wordt stukken beter en u bent meer gefocust zijn op wat belangrijk is.
  5. De juiste leesomgeving. Zorg voor goed licht en een goede houding. Dit is beter voor uw ogen en u kunt zo sneller lezen. Ga rechtop zitten, zorg dat uw nek en bovenrug niet al te zeer gebogen zijn.
  6. Aantekeningen. Maak tijdens het lezen aantekeningen per stukken tekst in de vorm van een mindmap om herlezen te voorkomen. Handig voor dossiervorming!
  7. Prioriteit. Kijk de stof vluchtig door om inzicht te krijgen op wat wel en niet belangrijk is. Lees vervolgens het belangrijke deel goed door en kijk het onnodige vluchtig of niet door. Snellezen van tekst die niet belangrijk is, blijft verspilde tijd.
  8. Wees flexibel. De ene keer kunt u de stof snel lezen, maar soms is het nodig om de tekst langzaam en goed door te lezen. Bijvoorbeeld bij contracten, procedures en wiskundige formules. De teksten in tijdschriften, kranten en non-fictie boekjes kunt u gerust op volle snelheid lezen.
  9. Wat te vermijden. Vermijd het onderstrepen met markeerstiften. Het kost alleen maar meer tijd. Door de tekst te onderstrepen bent u meer tijd kwijt en dat verhindert het snellezen.
  10. Doe een snelleescursus van 1 dag. OR Academy biedt een cursus aan voor OR-leden en leden van de cliëntenraad en personeelsvertegenwoordiging. Meer informatie hierover vindt u op onze website.
De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: