Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Inspectie SZW wordt weer Arbeidsinspectie

gevaar 1De Inspectie SZW krijgt een nieuwe naam. Vanaf 1 januari 2022 gaat de Inspectie SZW officieel “Nederlandse Arbeidsinspectie” heten. Dat is bijna hetzelfde als in het verleden. Dat is prettig, want de term Arbeidsinspectie wordt in de praktijk nog steeds vaak gebruikt. Voor werkgevers en werknemers zegt die term meer dan de huidige officiële naam Inspectie SZW. Met de nieuwe naam kunnen er geen misverstanden meer zijn over de naam. De taken blijven hetzelfde.

Europese toezichthouder

De komst van de Europese toezichthouder, European Labour Authority heeft geleid tot de naamswijziging. Maar ook de constatering dat de naam Arbeidsinspectie in de praktijk gebruikelijker en veelzeggender is. De officiële nieuwe naam wordt ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’ en in het Engels ‘Netherlands Labour Authority’. In het Nederlands en Engels afgekort tot NLA. Dit komt mede door de komst van de Europese toezichthouder European Labour Authority (ELA). De nieuwe naam van de nationale toezichthouder, Netherlands Labour Authority (NLA) geeft duidelijk de verbinding aan tussen ELA en NLA.

OR en Arbeidsinspectie

Eén van de taken van de OR is, in overleg met de werkgever, zorgen voor goede arbeidsomstandigheden. De OR heeft instemmingsrecht en een stimulerende taak om het werk veiliger en gezonder te maken. Als dat niet lukt en er zijn onveilige situaties dan kan de OR (en werknemers) de Arbeidsinspectie inschakelen. De inspectie kan dan de situatie beoordelen en een boete opleggen of zelfs het werk stilleggen. Leden van de OR mogen tijdens een bezoek van de Arbeidsinspectie contact hebben met de inspecteurs zonder de aanwezigheid van anderen en de inspecteurs tijdens hun inspectie vergezellen als hun werk dit toelaat. Als u meer wilt weten over de inspectie en veiligere arbeidsomstandigheden volg dan de Basiscursus OR en arbo.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: