Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

De samenwerking OR en HR

Als OR overlegt u regelmatig met de bestuurder. Het is ook verstandig om samen te werken met andere partijen in uw organisatie. Denk bijvoorbeeld aan de afdeling HR/afdeling Personeelszaken. De OR en HR zijn allebei betrokken bij werknemers en houden zich bezig met personeelsbeleid. U hebt bovendien instemmingsrecht over HR-onderwerpen zoals het aannamebeleid, de arbeidsomstandigheden, werktijden en het opleidingsbeleid. De OR heeft veel te winnen door goed samen te werken met HR.

Kennismaken

Hoewel er veel raakvlakken zijn werken OR en HR vaak niet samen. HR wordt gezien als een verlengstuk van de bestuurder, maar is dat ook zo? Nodig de HR-manager eens uit voor een kennismakingsgesprek. Als hij regelmatig in de Overlegvergadering zit dan is het goed om eens op te letten hoe hij zich opstelt in het overleg. Kiest hij altijd de kant van de bestuurder of is hij onafhankelijker? In dat laatste geval is samenwerking waarschijnlijk makkelijker.

Win-win

Voor de OR en HR kan samenwerken voordelen hebben. HR heeft informatie die u goed kan gebruiken voor het OR-werk. Het is ook mogelijk om over onderwerpen als verzuim en het medewerkerstevredenheidsonderzoek te sparren. HR denkt na over deze onderwerpen en kan de gevolgen van veranderingen voor het personeel toelichten. Hierdoor kan de OR makkelijker keuzes maken. De OR heeft informatie vanuit de achterban die voor HR van belang kan zijn. Door van tevoren te overleggen met de HR-manager kan deze de ideeën van de OR opnemen in de voorstellen van HR. Uw OR zal dan veel sneller instemmen met het instemmingsverzoek.

Kennis

Maak gebruik van de kennis van HR. HR houdt zich bezig met de ontwikkeling van het personeel. Overweeg dus om de HR-manager te raadplegen bij de scholing die uw OR nodig heeft. HR weet vaak meer waar u het beste de scholing kunt inkopen. als het u uitkomt. Neem wel zelf de beslissingen. U bent immers een zelfstandig orgaan binnen uw organisatie. HR kan ook bij de werving van OR-leden helpen. HR heeft immers veel kennis van werving en selectie. HR weet bovendien hoe werknemers zich willen ontwikkelen. HR kan het OR-werk bij deze werknemers onder de aandacht brengen. Meer informatie over de OR en HR krijgt u in de cursus OR en personeelsbeleid.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: