Veel onervaren OR’en zijn zich niet bewust van de gevaren van het medezeggenschapswerk. Ze gaan enthousiast aan de slag en tuimelen in een valkuil. Dat levert frustraties op. OR Academy zet de grootste valkuilen van het OR-werk voor u op een rij en u krijgt tips om u te behoeden voor een misser.
1 Snelle beslissingen
Bestuurders informeren de OR regelmatig laat en verwachten dat de OR meteen instemt of positief adviseert. De OR voelt zich voor het blok gezet en gaat vervolgens mee met de bestuurder. Menig OR houdt hier een slecht gevoel aan over.
Tip: Laat je niet opjagen. De OR moet een zorgvuldige afweging maken en heeft daar tijd voor nodig. Als het snel moet dan moet de bestuurder de OR-leden maar extra tijd geven om goed naar het verzoek te kunnen kijken.
2 Scheve ogen
De OR-leden moeten hun gewone werk met het OR-werk combineren. Dat levert soms scheve gezichten van de collega’s op als u moet vergaderen met de OR. Het is soms lastig om het allemaal te kunnen combineren.
Tip: In de WOR staat dat u minimaal 60 uur en 5 scholingsdagen per jaar hebt voor het OR-werk. Maak als OR goede afspraken met de bestuurder over de tijdsbesteding van de OR-leden en laat de bestuurder dit communiceren, zodat de leidinggevende weet welke afspraken er zijn gemaakt.
3 Geen kwaliteiten
Het OR-werk is anders dan het gewone werk. Het vraagt andere competenties en die hebben de OR-leden soms niet. Soms doen de verkeerde mensen de taken die ze eigenlijk niet aankunnen. Deze situatie is voor niemand prettig.
Tip: Neem hiervoor de tijd en schakel een buitenstaander in. In een training gaat u aan de slag met de kwaliteiten van de OR-leden en koppel die aan de OR-taken. Je krijgt dan de juiste persoon op de juiste plaats. Het is dan ook mogelijk dat OR-leden zich gericht kunnen ontwikkelen.
4 Geruchten
Veel OR’en richten zich te veel op geruchten en individuele kwesties. Daar kan de OR heel druk mee zijn, maar de bestuurder doet er vaak niets mee. Hij wil wel weten wat er zich op de werkvloer afspeelt, maar hij kan niets met individuele klachten.
Tip: Wees alert of een klacht vanuit de achterban gedeeld wordt of niet. Het is verder als OR verstandig om prioriteiten te stellen en zich daar op te concentreren. Dat geeft duidelijkheid en richting aan het OR-werk.
5 Geen tanden
Er zijn OR’en die veel vergaderen met de bestuurder, maar weinig resultaten boeken. Soms kunnen ze nog geen OR-scholing regelen. De OR moppert en raakt gefrustreerd.
Tip: Elke OR zal zo nu en dan zijn tanden moeten laten zien om te voorkomen dat de medezeggenschap niets voorstelt. Dat betekent dat u soms aangeeft een jurist in gaat schakelen of moet dreigen met de bedrijfscommissie of met een juridische stappen. Dat vindt de bestuurder niet prettig, maar het versterkt de positie van de OR.
6 Geheimhouding?
Het lijkt logisch als de bestuurder geheimhouding oplegt aan de OR. De bestuurder wil geen onrust in de organisatie. Als de bestuurder zijn plannen bekend maakt en aangeeft dat de OR hier mee heeft ingestemd dan is de achterban boos.
Tip: Voorkom dat de bestuurder de OR gebruikt om zijn beleid te verantwoorden. Maak met de bestuurder afspraken waarover en tot wanneer de OR te maken heeft met de geheimhoudingsplicht. Communiceer vervolgens zelf met de achterban.