Werknemers die werken onder invloed van alcohol, medicijnen of drugs vormen een veiligheidsrisico voor zichzelf, maar ook voor hun collega’s en hun omgeving. Ziekte en verminderde productiviteit door alcoholgebruik kost werkgevers per jaar ongeveer 1,3 miljard euro. Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Tamara van Ark, heeft nu in een brief aan de kamer laten weten dat zij de problematiek van alcohol en drugs op de werkplek urgent vindt en maatregelen wil nemen. Zij geeft aan dat ook de OR daarbij een rol speelt.
Alcohol- en drugstesten
Staatssecretaris Van Ark wil dat werknemers die onder invloed verkeren van de werkvloer geweerd kunnen worden, als door hen grote veiligheidsrisico’s kunnen ontstaan. Ook zou het makkelijker moeten worden om alcohol en drugstesten af te kunnen nemen. Dit staat op gespannen voet met de privacywetgeving. De werkgever moet op grond van de Arbowet zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Dat doet hij door een gericht ADM-beleid (alcohol, drugs, medicijnen) te ontwikkelen. De werknemer is op zijn beurt verplicht om, met inachtneming van de instructies van de werkgever, te zorgen voor zijn eigen veiligheid en gezondheid en die van de andere betrokken personen. De staatssecretaris wil hierbij ook kijken of de ondernemingsraad een rol kan spelen bij toestaan van alcohol- en drugstesten bij het bedrijf.
ADM-beleid
Uw OR kan nu natuurlijk al hiermee aan de slag. Vraag eens na of er veel problemen zijn met alcohol, medicijnen en drugs op de werkvloer. Is dat het geval zet het onderwerp dan op de agenda. Hoe geeft de werkgever invulling aan het ADM-beleid? Staat er in het ADM-beleid dat er testen mogen worden afgenomen dan kunt u aangeven dat dit waarschijnlijk niet mag. Zijn er bedrijfsregels over het verbod van alcohol, drugs en medicijnen op de werkvloer? Denk bijvoorbeeld ook aan bedrijfsborrels. Zijn de regels bekend bij het personeel en hoe ziet de handhaving eruit? Een ADM-beleid houdt echter meer in dan het vaststellen van regels. Vraag om voorlichting over de gevolgen van alcohol en drugs. Als het bestaande beleid verandert dan heeft u instemmingsrecht . Het gaat immers om veiligheid en gezondheid op de werkvloer.
Meer informatie
Meer informatie over drugs en alcohol vindt u op de website van het Trimbos instituut. Als u hiermee aan de slag wilt, volg dan de cursus OR en personeelsbeleid.