Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

SER: nieuw kabinet moet fors investeren in opleiden

De Sociaal Economische Raad (SER) adviseert het nieuwe kabinet flink te investeren in het opleiden van werknemers en werkzoekenden. Iedereen moet leerrechten en toegang tot loopbaanbegeleiding krijgen. Daarvoor is een nieuwe, structurele en voorspelbare subsidieregeling nodig. Verder moeten opleidingen moeten meer gericht worden op vaardigheden. En daarvoor is een betere samenwerking nodig tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheden. Dat staat in het SER-advies over een leven lang leren van 17 januari 2024.

DE ZAAL IS KLAAR VOOR DE CURSUS
Maak gebruik van de mogelijkheden om te scholen.
Leerrechten

De SER doet de volgende concrete voorstellen:

  • Elke Nederlander moet ‘leerrechten’ krijgen voor erkend onderwijs en voor gerichte modules voor bij- en omscholing.
  • Er moet meer ruimte komen voor toegankelijk en onafhankelijk loopbaanadvies en -begeleiding.
  • Binnen opleidingen moet er meer focus komen op de ontwikkeling van vaardigheden, gekoppeld aan functies en loopbaanmogelijkheden.
  • Het principe van een leven lang ontwikkelen moet worden vastgelegd in de regelgeving en bekostiging rond erkend onderwijs.
Rol OR bij opleiden

Organisaties kunnen hun scholingsbudget verhogen en de regeling toegankelijker maken voor medewerkers. De OR kan hiervoor pleiten, het onderwerp op de agenda zetten en een initiatiefvoorstel doen. Als de regeling voor personeelsopleiding verandert, dan heeft de OR hierover instemmingsrecht (artikel 27 lid 1f).

Opleidingsbudget

De OR kan ook naar het opleidingsbudget in de organisatie kijken. Werknemers laten jaarlijks 1,5 miljard aan opleidingsbudget liggen, dus er is veel meer mogelijk dan je zou denken. Werkgevers stellen genoeg opleidingsbudgetten ter beschikking, maar slechts 55% wordt door werknemers benut. Stimuleer de bestuurder daarom om de budgetten goed bekend te maken bij de medewerkers en dat hij zijn werknemers motiveert om cursussen te volgen.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: