Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Het initiatiefrecht van de OR

Omgaan met het initiatiefrecht van de OR

U weet natuurlijk dat de OR initiatiefrecht heeft. Dat staat in artikel 23 van de WOR, maar hoe vaak maakt u er gebruik van? Veel OR’en denken dat deze bevoegdheid niet zo veel mogelijkheden biedt. De bestuurder hoeft immers de initiatieven van de OR niet te honoreren. Toch maakt u er zonder het te weten veelvuldig gebruik van. Het kan een krachtig middel zijn.

De WOR

De Wet op de ondernemingsraden maakt onderscheid tussen het doen van voorstellen tijdens en buiten de overlegvergadering. Het eerste wordt het mondeling initiatiefrecht genoemd. Dat doet u als u tijdens de Overlegvergadering met ideeën, suggesties of alternatieve voorstellen komt. Dit doen de meeste OR’en. Het doen van voorstellen buiten het overleg is dan het schriftelijk initiatiefrecht en dat komt minder vaak voor. In artikel 23 het derde lid staat dat de OR zijn voorstel toegelicht schriftelijk moet indienen. Het voorstel wordt in tenminste één overlegvergadering besproken. De bestuurder laat vervolgens schriftelijk en gemotiveerd weten of en in welke mate hij het voorstel van de OR overneemt. U kunt naar de kantontrechter stappen als de bestuurder weigert serieus in te gaan op het initiatiefvoorstel van de OR. Als de bestuurder wel serieus omgaat met het voorstel van de OR, maar het niet overneemt, hebt u geen mogelijkheid om in beroep te gaan bij de rechter.

Aanpak

Als u wilt dat de bestuurder uw initiatief overneemt dan is het handig om goed aan te sluiten op de ideeën en prioriteiten van het management. Stem bovendien uw eigen investering af op de verwachte opbrengst van het voorstel. Daarmee bedoelen we dat de ondernemingsraad geen uitgewerkt plan moet opstellen als de bestuurder niet eerst heeft laten weten dat hij graag meer wil horen. De OR verzet dan veel werk, terwijl het hoogst onzeker is of daar ook iets uit zal voortkomen. Dat levert misschien zo’n teleurstellende ervaring op dat u geen schriftelijke initiatieven meer neemt.

Strategie

Om de bestuurder enthousiast te maken uw initiatiefvoorstellen moet u een slimme strategie volgen. U begint met het thema eerst eens op de agenda van de Overlegvergadering te zetten. Daar peilt u de bereidheid van de bestuurder om er iets mee te doen. Is zijn belangstelling gering, breng dan een aangepast voorstel uit. Kies dan liever voor een voorstel waarin u de bestuurder vraagt om een prioriteitenlijst voor de verdere ontwikkeling van het (personeels)beleid of de organisatie. U kunt dan later kijken of uw thema in deze prioriteitenlijst aan bod kan komen. U kunt het later opnieuw aankaarten. Om uw voorstel kracht bij te zetten, schakelt u de achterban in.  Als uw thema gedragen wordt door de achterban dan heeft u een krachtig pressiemiddel. Het duurt dan wat langer, maar het resultaat komt er waarschijnlijk op deze manier wel.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van de OR, volg dan een basistraining.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: